Wysyłka 24h! Darmowa dostawa już od 120zł

502021460

shop@miodykrupiec.pl

 

Jak pić olej lniany?
Jak pić olej lniany?

Olej lniany – niezwykłe bogactwo kwasów omega-3

 

Olej lniany jest roślinnym specyfikiem uzyskiwanym w procesie tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. To jedyna roślina uprawiana przez człowieka, która może wytworzyć tłuszcz zawierający ponad pięćdziesiąt procent niezwykle korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wysoka zawartość tych związków sprawia jednak, że tłuszcz odznacza się dużą nietrwałością. Nieodpowiednie przechowywanie powoduję utratę przez olej lniany właściwości leczniczych i odżywczych, a pod wpływem wysokiej temperatury, utlenienia i nasłonecznienia tłuszcz staje się gorzki i niemal niejadalny. Dlatego najlepiej trzymać go w ciemnych butelkach, w chłodnym miejscu i zużyć w terminie możliwie krótkim od otwarcia opakowania. Tylko wówczas cieszyć będziemy mogli się całym spektrum cudownych właściwości, jakie oferuje olej lniany. Zastosowanie tego specyfiku jest bowiem bardzo szerokie – od wzbogacania diety i uzupełniania niedoborów, przez leczenie, aż po użycie przemysłowe i kosmetyczne.    

 

Jak wybrać olej lniany – świeży i wysokiej jakości 

 

Naturalny olej pozyskany z nasion lnu wyróżnia się intensywnym, żółtym kolorem i charakterystycznym, nieco cierpkim, orzechowym smakiem oraz lnianym zapachem. Przy czym smak i aromat tego specyfiku bywają różne, zależne od odmiany rośliny, a nawet sposobu jej uprawy. Najwyższe wartości odżywcze znajdziemy w oleju świeżym, bezpośrednio tłoczonym, w którym nie doszło jeszcze do procesu utleniania tłuszczu. Dlatego oliwy i oleje, a szczególnie olej lniany do picia zawsze kupować należy w sprawdzonych źródłach, jak dobre sklepy czy apteki. Wówczas możemy mieć pewność, że są świeże, dobrej jakości i były odpowiednio przechowywane, a co za tym idzie – znajdziemy w nich optymalne ilości korzystnych dla zdrowia substancji. I gwarancję, że spożywając je dostarczymy organizmowi wszystkich cennych wartości, jakie przechowuje w sobie dobrej jakości olej lniany. Właściwości kosmetyczne, odżywcze i lecznicze tego tłuszczu zaskoczą niejednego z nas. 

 

Olej lniany budwigowy – wielka moc uzdrawiania

 

Olej lniany to podstawowy składnik tzw. diety budwigowej opracowanej przez niemiecką biochemik Johannę Budwig. Badaczka zwróciła uwagę na bardzo wysoką zawartość w oleju lnianym Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) – kwasów omega-3, omega-6 i omega-9 - w proporcjach bliskich ideału 4:1:1. Olej lniany budwigowy okazał się najbogatszym, bo niemal 50-procentowym roślinnym źródłem kwasu alfa – linolenowego, należącego do grupy omega-3 i z powodzeniem został włączony do diety osób przewlekle chorych, w organizmach których stwierdzono niedobór tego składnika. Olej lniany do picia oraz połączony z chudym twarogiem - w postaci pasty – stał się podstawą leczenia osób z nowotworami, chorobami serca i cukrzycą. Do dziś dieta budwigowa cieszy się uznaniem naukowców i lekarzy, pomaga zapobiegać wielu chorobom oraz łagodzić objawy takich schorzeń jak: Alzheimer, stwardnienie rozsiane i choroby reumatyczne, alergie, wady wzroku i słuchu, problemy dermatologiczne i trawienne. 

 

Olej lniany - jak stosować i do czego się przydaje?

 

Olej tłoczony z nasion lnu to przede wszystkim wartościowy składnik wielu potraw, a zjadany na surowo przyniesie nam najwięcej pożytku. Zastanawiasz się jak optymalnie wykorzystać olej lniany? Zastosowanie tego specyfiku jest bardzo szerokie – możemy dodać go do chudego jogurtu i twarogu, dressingu i sosu, skropić surówkę i wzbogacić sałatkę, czy bezpośrednio skosztować wprost z buteleczki. Jak pić olej lniany, by uzyskać maksimum korzyści zdrowotnych i nie przedawkować specyfiku? Zalecane jest wypijanie codziennie rano łyżeczki oleju na pusty żołądek, a optymalnie - dwóch w ciągu całego dnia. Co ciekawe - dawka dla dzieci jest nawet wyższa i wynosi do 3 łyżek oleju dziennie. Warto pamiętać o niskiej temperaturze potraw, do których zamierzamy dodać olej lniany. Do czego jeszcze może się przydać? Świetnym sposobem jest stosowanie oleju do moczenia gotowanych warzyw, pierogów czy pieczywa, a także używanie jako bazy pod domowe pasty, kremy i majonezy.  

 

Olej lniany – do czego da się jeszcze go używać?

 

Jak spożywać w posiłkach i jak pić olej lniany już wiemy, pora na zewnętrzne zastosowanie tego cudownego specyfiku. Z uwagi na wysoką zawartość kwasów omega-3 i witaminy E i jego doskonałe działanie na skórę i włosy olej lniany ceniony jest jako naturalny kosmetyk. Nawilża, natłuszcza i odżywia naskórek, działa przeciwzapalnie i łagodzi podrażnienia związane z długotrwałą ekspozycją na słońce, wspiera leczenie łuszczycy i likwiduje egzemy. Co ciekawe, stosowany bezpośrednio na skórę – nawet tłustą - nie zatyka porów i nie powoduje powstawania zaskórników, a jedynie nawilża i wzmacnia skórę, czyniąc ją odporniejszą na negatywne warunki atmosferyczne, czy drażniące działanie chemikaliów. W przypadku, gdy chcemy zredukować, bądź spowolnić powstawanie zmarszczek, rozstępów czy cellulitu - również warto sięgnąć po olej lniany. Jak stosować ten specyfik? Można wmasowywać go bezpośrednio w skórę, dodawać do kremów, maści i maseczek, a także stosować 20-minutowe nawilżające okłady z ciepłego ręcznika zwilżonego olejem

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium