DARMOWA DOSTAWA od 150zł

502021460

shop@miodykrupiec.pl

 

Miód rzepakowy - właściwości
Miód rzepakowy - właściwości

Popularny i pełen wartości - pyszny miód rzepakowy 

 

Miód rzepakowy to jeden z najliczniej powstających w naszym kraju miodów, jak i jeden z najchętniej kupowanych. A wszystko za sprawą wyjątkowych właściwości smakowych, odżywczych i zdrowotnych. Jest niezwykle słodki, bardzo delikatny i aromatyczny, z wyraźnym bukietem zapachowym kwiatów rzepaku. Świeżo zebrany ma kolor jasnosłomkowy, a po krystalizacji niemal biały. Miód produkowany jest przez pszczoły w okresie kwitnienia rzepaku, wczesną wiosną – na przełomie kwietnia i maja - i jest jednym z pierwszych złocistych nektarów po zimowej przerwie w ulu. Około miesiąc później, kiedy zbiera się rzepak, miód jest już zazwyczaj skrystalizowany, co często dzieje się jeszcze w pszczelim gnieździe. Miód rzepakowy, podobnie jak większość jasnych nektarów – za sprawą wysokiej zawartości glukozy - bardzo szybko z lejącej patoki przeistacza się w kryształowy krupiec. Jako miód wczesnowiosenny jest niezastąpiony do łagodzenia objawów alergii na pyłki rzepaku - wprowadzony do diety i stosowany regularnie przez cały rok pozwala łatwiej znieść kolejne okresy kwitnienia. A miód rzepakowy na co dzień – na pożywne śniadanie czy wytworny deser – to prosta droga do poprawy zdrowia i kondycji każdego organizmu. 

 

Rzepak jako roślina miododajna o dużym potencjale

 

Miód rzepakowy pozyskuje się z nektaru kwiatów rzepaku. Ta niezwykle miododajna roślina oleista jest w Polsce jedną z najliczniej uprawianych, a zbiory nasion na przestrzeni ostatnich lat sięgają aż 3 milionów ton. Duża liczba pól rzepaku i ogromne ilości gęsto kwitnących żółtych, pachnących kwiatów - uwielbianych przez pszczoły - czyni z rzepakowych łanów łatwo dostępny i popularny pożytek. Duże ilości pozyskanego nektaru pozwalają na produkcję sporych ilości miodowych pszczelich zapasów. Zazwyczaj są one już w pełni gotowe w chwili, kiedy zbiera się rzepak. Miód, który osiąga swoją dojrzałość po kilku, kilkunastu dniach od momentu umieszczenia w plastrach, zostaje zasklepiony i przygotowany na okres zimy. Wówczas w pasiekach rozpoczynają się żniwa i pszczelarze ruszają do uli po miód rzepakowy. Właściwości lecznicze, odżywcze i smakowe tego przysmaku powodują, że zapotrzebowanie na produkt jest naprawdę wysokie. A ceny – zdecydowanie umiarkowane. Choć pszczelej pracy było niemało - by zebrać nektar na jeden kilogram miodu, pszczoły musiały odwiedzić około 4 milionów kwiatów.

 

Miód rzepakowy – właściwości odżywcze i moc witamin

 

Naturalny i pochodzący prosto z pasieki miód rzepakowy właściwości ma naprawdę sporo. Obfituje przede wszystkim w rzadkie biopierwiastki i łatwo przyswajalne witaminy, enzymy związki goryczowe, flawonoidy, olejki eteryczne, cholinę i kumarynę. Znajdziemy w nim rzadki bor niezbędny do budowy kości i dobrego funkcjonowania tarczycy i śledziony, żelazo, magnez i potas, witaminę C, K i związki z grupy B. Z uwagi na dużą zawartość węglowodanów, z przewagą glukozy nad fruktozą, miód rzepakowy ma wysoką wartość kaloryczną – bo aż 340 kcal w 100 gramach produktu. Czyni go to świetnym, niezwykle pożywnym produktem dla rekonwalescentów, dzieci i osób aktywnych, jednak – z uwagi na wysoki indeks glikemiczny - niekorzystnym dla diabetyków. Zalety miodu rzepakowego obejmują też bardzo wysoką zawartość aminokwasów oraz aktywność antybiotyczną, jednak znacząco niższą, niż w przypadku innych gatunków złocistych nektarów - jak spadziowy, wrzosowy czy gryczany.  

 

Kremowy rzepakowy miód i jego właściwości lecznicze

 

Miód rzepakowy słynie z licznych właściwości leczniczych – od łagodzenia drobnych przeziębień, po wspomaganie organizmu przy poważniejszych, przewlekłych chorobach. Dzięki dużej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów, zwiększa koncentrację i regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym, wzmacnia wątrobę, pobudza detoksykację i poprawia przemianę materii. Ten biały miód świetnie wspomaga żołądek, leczy nadżerki i pomaga w zwalczaniu uciążliwej zgagi. Doskonale wspiera serce i układ krwionośny, dlatego przy problemach naczyniowo-sercowych, zaburzeniach rytmu i arytmii polecany jest właśnie miód rzepakowy. Właściwości lecznicze tego cudownego specyfiku obejmują również łagodzenie chorób układu moczowego – nerek, pęcherza i cewki moczowej oraz nerwowego - zapobieganie nerwicom i depresji. Prozdrowotne zalety miodu docenimy również w trakcje niewielkiego przeziębienia. Kiedy boli gardło i zbiera się na katar – najlepiej sięgnąć po miód rzepakowy. Właściwości odżywcze tego specyfiku szybko i zdecydowanie postawią każdego na nogi. 

 

Jak najlepiej wykorzystać miód rzepakowy - na co pomaga?

 

Miód rzepakowy najlepiej będzie spożywać bezpośrednio - rozpuszczając w wodzie lub mleku lub dodając do napojów i potraw o temperaturze mniejszej, niż 40 stopni Celsjusza. To idealny sposób, by w pełni wykorzystać cały potencjał, jaki niesie w sobie miód. Właściwości tego specyfiku dadzą się jednak spożytkować na wiele innych sposobów. Miód rzepakowy może być z powodzeniem wykorzystywany zewnętrznie przy chorobach skóry bądź oparzeniach. Ponieważ zapobiega zakażeniom i przyspiesza gojenie ran, w przypadku silnych urazów korzystne mogą być opatrunki, do przygotowania których użyto miód rzepakowy. Na co pomaga jeszcze ten pszczeli specyfik? Wygładza skórę, leczy trądzik i wykazuje delikatne działanie przeciwłupieżowe, odżywia ciało, twarz i włosy. Dlatego miód i jego właściwości tak chętnie wykorzystywane są w kosmetyce. Miód rzepakowy na co dzień – w postaci maseczek czy jako dodatek do domowych balsamów i smarowideł – szybko przyniesie ulgę podrażnionej skórze, nawilży, rozjaśni i zdecydowanie doda blasku. 



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium