DARMOWA DOSTAWA od 150zł

502021460

shop@miodykrupiec.pl

 

Miód spadziowy - właściwości
Miód spadziowy - właściwości

Miód spadziowy – właściwości, działanie i pochodzenie 

 

Charakterystyczny, intensywny kolor i aromat, duża gęstość i ciężar, wyborny smak pełen aromatów żywic i igliwia oraz niezwykle wysoka zawartość wartości odżywczych, witamin i minerałów – mowa o miodzie spadziowym, ze względu na swój cudowny skład – często zwanym „miodem królewskim”. Ten wytrawny, lepki przysmak o ciemnej barwie, z uwagi na nieco wyższą cenę, nieco rzadziej trafia do naszych spiżarni, niż tradycyjne złociste nektary wielokwiatowe. A szkoda, bo miód spadziowy to produkt ze wszech miar niezwykły i przebogaty w naturalne, niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia związki organiczne. Pomaga odżywić organizm, zlikwidować przewlekłe dolegliwości, wzmocnić ciało i umysł, poprawić koncentrację i witalność, postawić na nogi po długiej chorobie i zabezpieczyć przed przeziębieniem. A ponadto - zjeść naprawdę pyszny posiłek i pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności bez niepotrzebnych wyrzutów sumienia. Ten nieco rzadki, tajemniczy produkt, wytwarzany przez pszczoły z wyjątkowych „słodkich soków”, to prawdziwy rarytas dla smakoszy. A jeśli zastanawiasz się, z czego jest miód spadziowy – możesz poczuć się nieco zaskoczony. 

 

Wyborny i aromatyczny miód spadziowy - z czego powstaje?

 

W odróżnieniu od większości miodów pszczelich, miód spadziowy nie jest produktem powstałym na bazie słodkich kwietnych nektarów zebranych z wiosennych i letnich kwitnących roślin. To przetworzone w ulu lepkie i słodkie krople „miodnej rosy” – soków drzewnych oraz wydzielin mszyc i czerwców żerujących na łodygach i liściach, jakie w gorących okresach znaleźć można na powierzchni roślin. Najczęściej pszczoły zbierają je z iglastych świerków, jodeł, sosen i modrzewi oraz z liściastych klonów, dębów, brzóz, buków, wierzb i głogu. W zależności od gatunku drzewa nieco inne będą właściwości miodu spadziowego, jego kolor, aromat i smak. W Polsce najbardziej cenione są - za wyborny, wyraźnie żywiczny smak - miody spadziowe pochodzące z soku drzew liściastych. Te z iglastych spadzi cieszą się natomiast uznaniem amatorów łagodniejszych aromatów i miłośników ciemnych, głębokich miodowych barw – ciemnozielonej, ciemnobrązowej, a nawet czarnej. 

 

Miód spadziowy - jak powstaje ten wyjątkowy pszczeli przysmak 

 

Powstanie miodu to proces wieloetapowy, a nim pyszny przysmak trafi na nasze stoły potrzeba wiele pszczelego trudu, świetnie zorganizowanej, ciężkiej pracy i wytrwałości. Na początek na patrol ruszają pszczoły – zwiadowczynie, które zwabione zapachem miododajnych roślin będących źródłem spadzi – lokalizują pożytek. Po powrocie do ula pszczoły wykonują taniec, którego celem jest nakreślenie mapy odnalezionego miododajnego miejsca. Do wskazanej podczas tańca lokalizacji ruszają zbieraczki, by w wolu miodowym przytransportować nektar do ula. Słodką, lepką spadź, zwaną od tej chwili nakropem, przejmują pszczoły – robotnice, które układając ją w komórkach plastra, mieszają płyn z enzymami wydzielanymi w specjalnych gruczołach. Przyszły miód gęstnieje i dojrzewa, a kiedy jest już gotowy zostaje zasklepiony woskiem, tak by nie uległ zanieczyszczeniu i nie poddał się działaniu wilgoci. Zebrany przez pszczelarza, oczyszczony z fragmentów pszczelego wosku i przelany do słoików, do sklepu trafia już produkt finalny – pyszny miód spadziowy. Jak powstaje – dla większości pozostaje jednak tajemnicą. 

 

Cudowny miód spadziowy - właściwości i działanie na organizm

 

Wiemy już, z czego jest miód spadziowy, pora poznać cudowne właściwości tego pszczelego, odżywczego dzieła. Otóż miód spadziowy to całkiem pokaźna dawka potasu, wapnia, magnezu, sodu, fosforu i manganu oraz źródło rzadkich biopierwiastków jak srebro, cyna, molibden i wanad. Znajdziesz w nim niemal dziewięć razy więcej biopierwiastków, niż w innych miodach, sporo enzymów, aminokwasów i witamin, jak: A, B2, B6, PP, C i K. A także wysoką zawartość związków azotowych, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych i substancji antybiotycznych. Wszystko to sprawia, że w przypadku zakażenia, przeziębienia i grypy, a także wielu dokuczliwych przewlekłych dolegliwości, nie ma nic lepszego dla zdrowia, niż miód spadziowy. Z czego powstaje ten złoty nektar – z soków drzew liściastych czy iglastych – będzie miało nieco mniejsze znaczenie, bowiem najistotniejsze wartości zdrowotne miodu oparte są na wysokiej zawartości składników biobójczych. Oraz sporej dawce aktywnych związków, które ułatwiają trawienie i wchłanianie pokarmów, dzięki czemu pomagają w krótkim czasie nasycić organizm witaminami i minerałami. 

 

Miód spadziowy jako skarbnica cennych wartości odżywczych 

 

Trudno o bardziej wartościowy złocisty nektar, niż pełen wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych miód spadziowy. Jak powstaje ten wspaniały produkt, już wiemy, zastanówmy się zatem po co pszczoły produkują miód? Otóż jest on pokarmem dla larw, młodych pszczół i zapasem pożywienia na trudne zimowe okresy. Właśnie w tym tkwi sekret jego niezwykłej odżywczości i wartości – zapewnia przetrwanie długich jesiennych i zimowych okresów i utrzymanie gatunku. Jak widać, miód spadziowy to produkt cenny pod wieloma względami. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą i skład oraz stosunkowo dużą trudność pozyskania, jest też jednym z najdroższych złocistych nektarów na rynku. Nie powstaje co roku, a do uzyskania wysokiej jakości miodu potrzeba czystych terenów i pasiek ulokowanych z dala od innych kwiatowych pożytków. Zawsze najlepszym wyborem będzie więc zakup produktu bezpośrednio z zaufanej pasieki lub we współpracującym z nią sklepie. Wówczas z pewnością nie będziemy musieli zastanawiać się, z czego jest miód spadziowy, którym z rodziną delektujemy się na śniadanie. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium