Miody pszczele – naturalne bogactwo wartości odżywczych

Miód pszczeli uchodzi za jeden z najbardziej pożywnych pokarmów, jakie stworzyła natura. Jest odżywczy, wzmacniający, dodaje energii i poprawia koncentrację. A regularnie stosowany zwiększa witalność, znacząco poprawia samopoczucie, aktywizuje i wzmacnia układ odpornościowy, a nawet pozwala pozbyć się szeregu rozmaitych dolegliwości, w tym przewlekłych schorzeń. Wszystko za sprawą naturalnych składników, w jakie wręcz obfitują niemal wszystkie miody pszczele. Witaminy, minerały, kwasy, enzymy i cały szereg organicznych substancji chemicznych powodują, że miód pszczeli staje się pożywieniem na wagę złota. I to nie tylko dla owadów, również dla człowieka. Ogromne bogactwo łatwo przyswajalnych węglowodanów wzmacnia organizm i działa energetyzująco, wspomaga serce i odżywia mózg. A bioskładniki, jakie zawiera miód pszczeli, w tym pierwiastki śladowe oraz całe mnóstwo antybakteryjnych związków czynnych – czynią ze złotego nektaru najlepszą tarczę chroniącą przed wirusami i drobnoustrojami.  

 

Jak powstaje pyszny miód pszczeli, nim trafi na nasz stół?

Jak powstają pyszne, złote miody pszczele, które do naszych domów trafiają już w gotowych porcjach, w mniejszych i większych słoikach? To owoc naprawdę ciężkiej pracy pszczelich rodzin, a cały proces jego tworzenia rozpoczyna się już wraz z rozpoczęciem kwitnienia roślin. Wabione pięknym kwiatowym aromatem pszczoły zbieraczki wyruszają po nektar lub spadź i transportują je w specjalnych pojemniczkach do ula, gdzie przekazują pszczołom robotnicom. Te umieszczają wzbogacony w enzymy nektar w plastrach, które zamykają woskiem, chroniąc przed dostępem drobnoustrojów, zanieczyszczeń i wilgoci. Następnie miód pszczeli gęstnieje, zmienia się i dojrzewa, nabierając prozdrowotnych właściwości. Zebrany i oczyszczony przez pszczelarzy, trafia prosto na nasz stół. Pełen witamin, enzymów i minerałów, naturalny, pyszny i zdrowy, pochodzący prosto z pasieki – to zdecydowanie najlepszy wybór dla Ciebie i Twojej rodziny! 

 

Miody pszczele – oferta, rodzaje i smakowe wariacje

Miody pszczele, jakie znajdziesz w naszym sklepie, to naturalne i świeże produkty prosto z rodzinnej pasieki. Z wielka uwagą i troską dbamy o nasze pszczele rodziny, a one odwzajemniają się wzmożoną produkcją świetnej jakości miodów. Miody pszczele nektarowe – powstałe z nektaru kwitnących kwiatów akacji, lipy, gryki i wielu innych gatunków, oraz spadziowe – produkowane przez pszczoły ze spadzi, zwanej rosą miodową – kupisz już niedługo po zbiorach, często jeszcze w nieskrystalizowanej formie patoki. W stałej ofercie posiadamy miody pszczele: rzepakowe, gryczane, lipowe, wielokwiatowe, akacjowe, leśne oraz pochodzące ze spadzi – produkty wysokiej klasy, o zróżnicowanym, zależnym od czasu powstania smaku, aromacie i wartości odżywczej. Jednak miody w czystej postaci to nie wszystko! Wachlarz naszych miodowych specjałów wzbogaciliśmy o miody owocowe – ze świeżymi owocami i orzechami, a także delikatne „pasty” o delikatnej konsystencji, powstałe z naturalnych miodów poddanych procesowi kremowania z dodatkiem liofilizowanych owoców (truskawek, malin, porzeczek, wiśni, jagód), mięty, orzechów i kakao. 

 

Miód pszczeli - pełen troski, czuły prezent dla bliskich

Czy jest lepszy prezent dla bliskich, niż śliczny, słodki podarunek, w dodatku zdrowy i pełen wartości odżywczych? Czy Twoich najbliższych - rodzinę lub przyjaciół - nie ucieszy pyszny, aromatyczny i urzekający wyglądem prezent? Takie właśnie są nasze miody pszczele – świeże, niezwykle smaczne, estetycznie zapakowane i zawsze naturalne. Podarowanie uroczego słoiczka, albo jeszcze lepiej - zestawu aromatycznych miodów, to jeden z najlepszych pomysłów na prezent i doskonały sposób na sprawienie radości i wyrażenie troski o bliskich. Miód pszczeli z owocami, kremowany miód z orzechami, piękna drewniana skrzyneczka z kompletem kolorowych słoiczków o przeróżnych smakach, zestaw z nabierakiem czy orzechowo-miodowo-czekoladowe smarowidło dla najmłodszych – miody z naszego sklepu są dokładnie tym, co chciałby otrzymać każdy smakosz i łasuch, świadomy rodzic czy miłośnik naturalnej żywności i zdrowego trybu życia. 

 

O naszym miodzie akacjowym

Nasz miód akacjowy to absolutny klasyk wśród miodów! Jego delikatny słodki smak i aromat zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. To idealny rodzaj miodu do wszelkich dań i deserów, ponieważ przez bardzo długi czas zachowuje płynną konsystencję.

Miód lipowy – dlaczego warto wybrać?

Każdy miód lipowy charakteryzuje się wyjątkowo słodkim smakiem oraz intensywnością aromatu. Głęboka, złocista barwa jest charakterystyczna dla miodu lipowego. Polecany na przeziębienia, działa przeciwkaszlowo, jest cenionym środkiem w medycynie, który pomaga przy schorzeniach układu oddechowego oraz wspomaga leczenie stanu zapalnego.

Miód gryczany – jakie posiada właściwości?

Miód gryczany to miód o niezwykle intensywnym i głębokim smaku – podobnie jak jego głęboki ciemnobrunatny kolor. W przeciwieństwie do innych miodów miód gryczany krótko utrzymuje płynną konsystencję. Szczególnie polecamy go do wypieków ze względu na wspomniany intensywny smak.

Zdecyduj się na miód wielokwiatowy!

Pyszny miód wielokwiatowy jest najbardziej uniwersalnym miodem dostępnym na rynku. Nadaje się do słodzenia i występuje w różnych barwach, od kremowej po odcień ciemnego bursztynu. Zależnie od składu proces krystalizacji takiego miodu może nastąpić szybciej lub później.

Miód spadziowy – co warto wiedzieć?

Każdy miód spadziowy to gwarancja intensywnego, żywicznego smaku oraz aromatu. Występuje jako miód o ciemnej barwie. Uważany za miód wyjątkowo sprawdzający się w lecznictwie jako miód o działaniu bakteriobójczym. Sprawdza się również przy męczącym kaszlu, ponieważ działa wykrztuśnie.