Zamów produkty za minimum 199 zł i skorzystaj z DARMOWEJ DOSTAWY do paczkomatu Inpost

Co to jest miód kremowany?

Co to jest miód kremowany?

Miód to jeden ze zdrowszych produktów, jakie powinny na co dzień gościć w naszej kuchni. Posiada wiele wartości prozdrowotnych i świetnie nadaje się do zwiększania odporności zimową porą. Jest też słodki i pyszny. Stanowi doskonały dodatek do deserów, owsianki czy herbaty. Czym jest jednak miód kremowany i dlaczego warto go kupować?

Jak powstaje miód kremowy?

Miód naturalnie jest płynny i gęsty. Z biegiem czasu ulega krystalizacji i twardnieje, zbijając się w grudki. Kremowanie ma za zadanie nadać mu konsystencję dość gęstego kremu, która nie będzie ulegać zmianie. Miód po tym procesie ma ładny, jednolity kolor i gładką konsystencję. Sam proces jest dość prosty. Przeprowadza się go zwykle poprzez mieszanie miodu, który już zaczął się krystalizować. Grudki są rozbijane i mieszane z płynem aż do uzyskania jednolitej masy.

Inną metodą kremowania jest wykorzystanie procesu destylacji do rozbijania tworzących się kryształów. To bardziej ryzykowne, ponieważ wymaga podgrzania miodu. Jeżeli temperatura zostanie źle dobrana, może spowodować utratę dobroczynnych właściwości. Inną metodą jest przyspieszanie krystalizacji poprzez mrożenie miodu. Tu nie ma ryzyka utraty zalet.

Jakie są zalety miodu kremowego?

Miód kremowy ma przede wszystkim dużo zalet estetycznych i praktycznych. Pięknie wygląda i wygodnie można go rozprowadzić po chlebie. Co więcej, nie będzie spływał i kapał. Pozostanie na powierzchni w niezmienionej formie. Nie lepi się też do rąk w takim stopniu, jak naturalna wersja tego produktów. Ogromną zaletą jest też fakt, że miód kremowany nie ulega już krystalizacji, więc jego konsystencja nie będzie się zmieniała pod wpływem działania czasu.

Miód w kremie, jeżeli jest przygotowywany prawidłowo, zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne oryginalnego produktu. Pozytywnie wpływa na odporność i ma działanie przeciwbakteryjne. Doskonale łagodzi podrażnienia i stany zapalne, a także obniża ciśnienie. Jest też zdrowszą alternatywą dla cukru i wielu słodzików.

Jakie rodzaje miodów można kremować?

Nie wszystkie miody nadają się do kremowania. Zwykle poddaje się temu procesowi produkt z rzepaku, nawłociowy i wielokwiatowy. W zależności od gatunku jego odpowiednie przygotowanie może trwać od 2 do nawet 10 dni. Wiele zależy też od ilości miodu poddawanego transformacji i mocy kremownicy.

Zmiana tradycyjnego miodu w gładką masę może być korzystna. Taki produkt nadal jest pełnowartościowy, a jednocześnie wyceniany drożej ze względu na zalety użytkowe. Powinien pojawić się w każdym domu, aby wspierać zdrowie jego mieszkańców i rozpieszczać smakiem.

do góry
Szablon i wdrożenie ecommercy.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium