
Miód spadziowy
Podczas gdy miody nektarowe powstają z nektaru kwiatowego, do wytworzenia miodu spadziowego potrzebna jest spadź – słodka, lepka ciecz, która osadza się na igłach, liściach i gałęziach drzew. Jak powstaje spadź? Mszyce, miodówki i czerwce zjadają białka z soku drzewnego, a niestrawione resztki (głównie cukry) wydalają. Tak powstałą spadź zbierają pszczoły, które następnie produkują miód spadziowy.
Ten gatunek miodu dostępny jest w dwóch odmianach: iglastej i liściastej. Rodzaj miodu spadziowego zależy oczywiście od miejsca, z którego pszczoły pozyskały spadź. Miód ze spadzi iglastej ma słodki, łagodny smak o nieco korzennym lub żywicznym aromacie. Jego kolor może być szarozielony, brązowy, a nawet czarny – po skrystalizowaniu ciemnobrązowy. Z kolei miód ze spadzi liściastej ma łagodny żywiczny smak i może być nieco cierpki. Jego barwa jest zielonkawo-herbaciana lub jasnobrązowa, a po skrystalizowaniu ciemnieje.
Oba rodzaje miodu spadziowego zawierają więcej enzymów, kwasów organicznych, dekstryn, związków azotowych i związków mineralnych niż miody nektarowe. Występuje w nich także 4-9 razy więcej biopierwiastków niż w miodach produkowanych z nektaru kwiatów. W rankingach rozstrzygających to, jaki miód jest najzdrowszy, miody spadziowe zajmują bardzo wysokie miejsca.
Właściwości miodu spadziowego:
- działa przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo,
- łagodzi kaszel,
- wspiera leczenie chorób dolnych dróg oddechowych,
- polecany przy hipowitaminozie i anemii (także dla dzieci),
- wspiera pracę układu trawiennego,
- pomocny w chorobach serca i naczyń krwionośnych,
- wspiera leczenie zapalenia nerek, kamicy dróg moczowych i zapalenia gruczołu krokowego.
Jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci? Miód spadziowy wspiera leczenie anemii i hipowitaminozy, a także łagodzi kaszel i wzmacnia odporność
Miód leśny
Choć nie jest on tak popularny jak miody spadziowe czy wielokwiatowe, miód leśny to nie żadna nowość na rynku – był on znany już w starożytności. Jest to miód nektarowo-spadziowy produkowany między innymi z nektaru roślin leśnych, takich jak borówka, dzika róża, rumianek, malina czy lipa. Rośliny te wyróżniają się wysoką zawartością enzymów o działaniu przeciwzapalnym. W składzie miodu leśnego znajdziemy również cenne związki azotowe, kwasy organiczne, minerały i olejki eteryczne.
Kolor miodu leśnego może być jasno- lub ciemnobursztynowy, w zależności od pory roku. Jego barwa jest ciemniejsza w postaci płynnej i stopniowo jaśnieje wraz z krystalizacją, a zapach i smak miodu leśnego jest przyjemnie żywiczny i kojarzy się z lasem. Jeśli zastanawiasz się, jaki miód jest dobry na przeziębienie i wzmocnienie organizmu, sięgnij po miód leśny, który wspomaga pracę układu odpornościowego.
Właściwości miodu leśnego:
- wspomaga leczenie przeziębień i wzmacnia odporność,
- korzystnie wpływa na stan i wygląd skóry,
- wykazuje działanie bakteriobójcze,
- polecany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego,
- wspiera układ nerwowy,
- polecany w nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych,
- zmniejsza negatywne działanie kawy, herbaty i papierosów,
- wspomaga pracę układu trawiennego, łagodzi bóle brzucha i wzdęcia,
- łączy cechy miodów spadziowych i nektarowych.
Miód lipowy
Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? W tym przypadku dobrze sprawdza się nie tylko miód leśny, lecz również lipowy, który jest polecany w stanach przeziębienia, grypie, chorobach z wysoką gorączką oraz schorzeniach dolnych i górnych dróg oddechowych. Jego smak jest słodki, słodko-ostry lub lekko gorzkawy, a cechą charakterystyczną przyjemne szczypanie w język. Barwa miodu lipowego może być zielonkawo-żółta lub jasnobursztynowa, a po skrystalizowaniu staje się biało-żółta lub złocista.
W składzie miodu z lipy znajdziemy między innymi olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, związki goryczowe, saponiny, kwasy organiczne i enzymy. Najważniejszym enzymem w miodzie lipowym jest lizozym, który wykazuje działanie antybiotyczne. Miód lipowy świetnie smakuje w połączeniu z naparem z kwiatu lipy lub owocu maliny. Należy jednak pamiętać, by napar był przestudzony (poniżej 45°C) – tylko wtedy miód zachowuje swoje właściwości.
Właściwości miodu lipowego:
- polecany w leczeniu grypy, gorączki, przeziębienia i schorzeń dróg oddechowych,
- wspiera zwalczanie bakterii Gram-dodatnich (gronkowców i paciorkowców) i Gram-dodatnich,
- działa napotnie, przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i przeciwskurczowo,
- polecany w chorobach serca i układu krążenia,
- wykazuje łagodne działanie moczopędne,
- polecany w chorobach układu nerwowego, bezsenności i stresie.
Miód akacjowy
Zaliczany do najdelikatniejszych miodów, dlatego jest lubiany przez dzieci i popularny w kuchni. Miód akacjowy powstaje z nektaru pozyskiwanego z kwiatów robinii akacjowej, zwanej fałszywą akacją. Jego smak jest delikatny, słodki i lekko kwaskowaty, a barwa zielonkawa, jasnosłomkowa lub jasnobursztynowa. Jest to jeden z najjaśniejszych miodów polskich, który w postaci płynnej bywa niekiedy bezbarwny. Miód akacjowy ulega bardzo wolnej krystalizacji (nawet dłużej niż rok), dlatego jest chętnie wybierany przez osoby, które nie przepadają za mocno skrystalizowanymi miodami.
W jego składzie znajdziemy flawonoidy, olejek eteranol, śluzy i kwas syryngowy. Wyróżnia go jednak niska zawartość związków mineralnych. Miód akacjowy czy lipowy – który lepiej poradzi sobie z przeziębieniem? Jeśli szukasz produktu na wzmocnienie odporności i wsparcie leczenia grypy, lepiej sprawdzi się miód lipowy.
Właściwości miodu akacjowego:
- wspiera organizm w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego,
- pomaga w schorzeniach układu pokarmowego, takich jak zaburzenia trawienia, skurcze, zapalenie żołądka i jelit, nadmierne wydzielanie soku żołądkowego,
- wspomaga leczenie chorób nerek i układu moczowego.
Który miód ma najmniej cukru? Miód akacjowy zawiera dużo fruktozy, a mało glukozy, dlatego jest polecany diabetykom.
Miód wielokwiatowy
Jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodu, który powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z roślin uprawnych, leśnych, łąkowych i dziko rosnących. Miód wielokwiatowy może być wiosenny, letni i jesienny. Wyróżnia go łagodny smak, który jest szczególnie lubiany przez dzieci. Miody wiosenne mają zwykle jasny, a letnie ciemny kolor, który może być różnorodny – od jasnokremowego do herbacianego. Co znajdziemy w jego składzie? Wszystko zależy od tego, z jakich roślin pozyskano nektar. Bogate w prozdrowotne enzymy i biopierwiastki są zwłaszcza miody letnie i jesienne.
W związku z tym, że miód wielokwiatowy świetnie sprawdza się u alergików, warto przyjmować go profilaktycznie na miesiąc przed pyleniem roślin, na które jesteśmy uczuleni. Wystarczy spożywać 2 łyżeczki miodu 2-3 razy w tygodniu, najlepiej takiego, który pochodzi z zamieszkiwanego przez nas obszaru.
Właściwości miodu wielokwiatowego:
- polecany przy chorobach alergicznych dróg oddechowych, takich jak astma oskrzelowa czy katar sienny,
- pomocny w chorobach serca, wątroby i woreczka żółciowego,
- wspiera organizm w okresach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Miód rzepakowy
Jeden z najpopularniejszych polskich miodów produkowany jest z nektaru kwiatów rzepaku. Jego smak jest łagodny i bardzo słodki, a zapach przyjemnie aromatyczny. W stanie płynnym jest prawie przezroczysty, natomiast po krystalizacji staje się biały lub kremowy. Warto zauważyć, że krystalizacja następuje tu bardzo szybko – w ciągu 1-3 tygodni.
Miód rzepakowy zawiera olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, związki goryczowe, biopierwiastki, witaminy B, C, K, cholinę, kwas nikotynowy, kumarynę, saponiny i niewielkie ilości alkaloidów. Zawiera mało związków mineralnych, lecz te, które występują (np. żelazo) są bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Składnikiem charakterystycznym dla miodu rzepakowego jest bor, który buduje tkankę kostną i wspiera pracę śledziony oraz tarczycy. Jeśli zastanawiasz się, jaki miód wybrać na nadciśnienie, możesz śmiało sięgnąć po miód rzepakowy, który dzięki zawartości acetylocholiny, potasu i magnezu stabilizuje ciśnienie krwi.
Właściwości miodu rzepakowego:
- wspiera organizm w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego,
- polecany w chorobach serca,
- stabilizuje ciśnienie krwi i wspiera leczenie miażdżycy,
- wspomaga walkę z przeziębieniem i chorobami górnych dróg oddechowych,
- łagodzi kaszel i wzmacnia odporność,
- pomocny w chorobach nerek i układu moczowego,
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka,
- szybkie przyłożenie miodu rzepakowego do oparzonej skóry zapobiega powstawaniu pęcherzy i chroni przed zakażeniem.
Miód gryczany
Wiele osób uważa, że jest to najzdrowszy miód w Polsce i takie twierdzenie jest całkowicie uzasadnione. Miód gryczany jest słodki, aromatyczny i ostry w smaku, a jego barwa zmienia się od jasnobrunatnej patoki do brązowego krupca. Ten najciemniejszy polski miód zawiera dużo fruktozy, a w jego składzie znajdziemy również magnez, żelazo, fosfor, cynk, bor, jod, nikiel, kobalt, witaminy C, B1, B2, PP i białko. W gryczanym białku znajdziemy cenne aminokwasy, takie jak kwas asparaginowy, kwas glutaminowy i leucyna. Miód gryczany jest nie tylko zdrowy, ale też bardzo smaczny – świetnie sprawdza się jako składnik wypieków, pierników i miodów pitnych. To najlepszy miód na płuca, anemię i wątrobę.
Właściwości miodu gryczanego:
- stosowany w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia,
- wspomaga leczenie nerwicy wegetatywnej (np. serca i żołądka),
- chroni i odtruwa wątrobę,
- chroni przed niedoborem choliny, która odgrywa ważną rolę w pracy wątroby i nerek,
- pomocny w leczeniu chorób układu oddechowego, zwłaszcza chorób płuc,
- polecany w leczeniu anemii,
- wspomaga organizm w okresach wyczerpania,
- stosowany w rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych,
- korzystnie wpływa na słuch, wzrok i pamięć,
- wspiera terapię przeciwnowotworową.
Jaki miód jest najzdrowszy? Wysokie miejsce w rankingu zajmuje miód gryczany
Prawdziwe miody to najzdrowsze miody
Aby miód wyróżniał się opisanymi wyżej cechami, musi być produktem naturalnym. O tym, jak rozpoznać prawdziwy miód, pisaliśmy niedawno. Można to zrobić na kilka sposobów: wykonując próbę smaku (na początku jest bardzo słodki, a po chwili lekko piecze w język), rozpuszczając miód w szklance (rozpuszcza się nieregularnie) i testując ściekanie miodu (spływa równomiernie i tworzy stożek na talerzyku).
Miód z pasieki:
- jest w pełni naturalny,
- jest świeży,
- nie jest poddawany nadmiernej obróbce,
- nie jest przechowywany przez zbyt długi czas,
- nie jest mieszany z innymi miodami,
- nie jest rozcieńczany ani podgrzewany.
Najzdrowsze miody to te, które są naturalne. Takie produkty kupisz nie tylko u lokalnych dostawców, lecz również przez internet – szeroki wybór zdrowych miodów naturalnych znajdziesz w naszym sklepie internetowym!
Nie wiesz, jaki miód wybrać? Zamów zestaw na start złożony z 4 miodów naturalnych!
A więc… jaki miód jest najzdrowszy?
W związku z tym, że każdy miód ma nieco inne właściwości, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Warto zwrócić uwagę na cechy poszczególnych miodów i wybrać te, które najbardziej pasują do naszych oczekiwań. Zastanawiasz się, jaki miód wybrać na astmę? W tej sytuacji najlepszy będzie miód wielokwiatowy, który jest zalecany przy chorobach alergicznych dróg oddechowych.
A może chcesz wiedzieć, jaki miód sprawdza się najlepiej na płuca? W tym przypadku świetnie sprawdzą się miody spadziowe i gryczane. Warto zaopatrzyć się w słoiczki różnych miodów i eksperymentować, sprawdzając, które nam najbardziej smakują i po których czujemy się najlepiej. To, który miód jest najzdrowszy, zależy bowiem w dużej mierze od indywidualnych potrzeb naszego organizmu.