SŁODKIE UPOMINKI na WALENTYNKI -14% z kodem LOVE14

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o miodzie z lawendy

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o miodzie z lawendy

Miód lawendowy jest produktem ze wszech miar niezwykłym. To wyjątkowe połączenie cudownej słodyczy kwiatowego nektaru, bogactwa wartości odżywczych, delikatności i zachwycającego lawendowego aromat, uchodzi za jeden z największych przysmaków prawdziwych koneserów miodu. Jako że ten szczególny rodzaj złocistego „pokarmu bogów” pozyskać niełatwo, a jego ceny sięgają stosunkowo wysokich pułapów, w kategorii pszczelich produktów poszczycić się może mianem towaru luksusowego.

Lawenda – miododajna roślina ukochana przez pszczoły

 

Miód lawendowy pozyskiwany jest z nektaru zbieranego i przetwarzanego przez pszczoły z kwiatów lawendy wąskolistnej, zwanej lekarską. Ta urocza roślina w okresie od końca czerwca do końca lipca kwitnie, uwalniając nad łąkami ogromne połacie delikatnego, słodkiego aromatu. Fioletowo-niebieskie kwiatostany wabią pszczoły, a spora ilość lepkiego, złocistego soku, jaki znaleźć można w nektarnikach tego kwiecia, sprawia, że owady wprost kochają lawendowe pola. Miododajność lawendy wąskolistnej jest dość wysoka i sięga do aż 300 kg z jednego hektara pożytku. A roślina jest stosunkowo łatwa w uprawie, ciepłolubna i niewymagająca. Gdyby nie fakt, iż trudno o utrzymanie czystości gatunkowej pól lawendy, miód z tych roślin byłby całkiem łatwo dostępny również w Polsce. Obecnie większość upraw pochodzi z Francji, Portugalii, Hiszpanii czy Włoch.

Miód gryczany

Miód gryczany
Kup Teraz

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy
Kup Teraz

Miód z lawendy – efektowny wygląd i cudowny smak

 

Miód lawendowy smakuje bardzo oryginalnie – jest wyjątkowo słodki, aromatyczny, o delikatnym, zmysłowym i odprężającym zmysły zapachu lawendy. Nieco wyraźniejsze w smaku, od polskich miodów tego rodzaju, są nektary pochodzące z Prowansji – wyposażone dodatkowo w lekką nutkę goryczy i nieco korzenny posmak. Miód z lawendy krystalizuje powoli, a to oznacza, iż długo po zbiorze zachowuje swoją płynną postać. Jego urzekający bursztynowy kolor bywa stosunkowo jasny, aż po niemal herbaciany, a po krystalizacji – efektownie złocistokremowy. Z ciemniejszego zabarwienia słyną miody lawendowe pochodzące z chorwackiej wyspy Hvar. Nektary z tamtych rejonów – niezwykle obfitych w pełne fioletowych kwiatów, wielokilometrowe pola – znane są z wyrazistego aromatu, porównywalnego czasami nawet z zapachem lawendowych perfum.

 

Miód z lawendą – wyjątkowa wartość odżywcza i skład

 

Aż 75 procent składu miodu lawendowego stanowią odżywcze cukry – glukoza i fruktoza – a to sprawia, że jest to produkt wyjątkowo wzmacniający i niezwykle bogate źródło łatwo przyswajalnej energii. Znajdziemy w nim mnóstwo enzymów, jak inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy), olejki eteryczne i flawonoidy (izoramnetyna, luteolina, apigenina, kemferol). Miód lawenda to również spore ilości witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, niacyna – PP, B6), witamina C oraz związki mineralne, w tym makro i mikroelementy, takie jak potas, sód, fosfor, wapń, magnez i w mniejszej ilości żelazo, jod, cynk, miedź czy mangan. Zawarte w miodzie żelazo, choć w niewielkich ilościach, dzięki towarzystwu kwasów organicznych jest prawie w całości przyswajalne. W złocistym nektarze znajdziemy aż 26 aminokwasów, w tym najważniejszy – prolinę, związek niezbędny dla organizmu człowieka, jednak niemożliwy do samodzielnej syntezy.

konfitura morela z lawendą

Konfitura z moreli i lawendy

Leczniczy miód lawendowy – właściwości zdrowotne

 

Miód lawendowy słynie ze swoich licznych własności prozdrowotnych i leczniczych. Wzmacnia organizm, wspomaga w walce z infekcjami, łagodzi dolegliwości i leczy drobne niedyspozycje. Jedną z najbardziej znanych i cenionych właściwości miodu jest działanie antyseptyczne, wspomagające proces leczenia ran i oparzeń oraz walory antybakteryjne. Zawarty w miodzie olejek eteryczny pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wycisza, uspokaja, łagodzi stres oraz likwiduje napięciowe bóle głowy i doskonale sprawdza się przy bezsenności. Spożywanie miodu z lawendy pozostaje nie bez znaczenia dla serca oraz całego układu krwionośnego, który wzmacnia i odżywia, a także żołądka, wątroby i jelit. Regularne spożywanie miodu sprawdza się w diecie osób zmagających się z miażdżycą lub nadciśnieniem, choć w przypadku zaburzeń gospodarki cukrowej powinno pozostawać pod kontrolą lekarza.

Zastosowanie spożywcze i kosmetyczne miodu z lawendą

 

Miód lawendowy to produkt wprost niezastąpiony w kuchni, szczególnie dla miłośników wyrafinowanych dań i ekskluzywnych smaków. Ten aromatyczny nektar doskonale komponuje się zarówno z chłodnymi, jak i ciepłymi deserami, ciastami, kanapkami i naleśnikami. Jest wyjątkowym dodatkiem do koktajli, wzbogaca też bukiety smakowe wytrawnych dań mięsnych, sosów, dipów i sałatek. Dodamy go do herbaty i kawy, przy czym warto mieć na uwadze, by temperatura napoju z miodem nie przekraczała 40 stopni Celsjusza. Wówczas straci większość swoich cennych właściwości. Choć zastosowanie miodu nierozerwalnie kojarzy nam się z gastronomią, ma również swój wymiar kosmetyczny. Miód z lawendą to doskonały składnik maseczek, kremów i balsamów – zarówno tych odżywiających skórę twarzy i ciała, jak i regenerujących włosy czy paznokcie. Świetnie sprawdzi się podczas pielęgnacji podrażnionego i suchego naskórka oraz cery problematycznej.

do góry
Szablon i wdrożenie ecommercy.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium