DARMOWA DOSTAWA od 150zł

502021460

shop@miodykrupiec.pl

 

Miód rzepakowy - właściwości
Miód rzepakowy - właściwości

Popularny i pełen wartości - pyszny miód rzepakowy 

 

Miód rzepakowy to jeden z najliczniej powstających w naszym kraju miodów, jak i jeden z najchętniej kupowanych. A wszystko za sprawą wyjątkowych właściwości smakowych, odżywczych i zdrowotnychJest niezwykle słodki, bardzo delikatny i aromatyczny, z wyraźnym bukietem zapachowym kwiatów rzepaku. Świeżo zebrany ma kolor jasnosłomkowy, a po krystalizacji niemal biały.

czytaj całość »
Właściwości miodu gryczanego
Właściwości miodu gryczanego

Wyjątkowy miód gryczany – niezwykła moc nektaru z gryki

 

Miód gryczany – złocisty nektar pełen wartości odżywczych i leczniczych właściwości –podobnie, jak większość miodów, uchodzi za jeden z najzdrowszych pokarmów stworzonych przez naturęProdukowany przez pszczoły w lipcu i sierpniu - z nektaru kwitnących białych, różowych i czerwonych kwiatów gryki - pełen jest głębokich aromatów tej rośliny, a w smaku obfituje w słodkie i jednocześnie ostre, lekko piekące akcenty.

czytaj całość »
Miód spadziowy - właściwości
Miód spadziowy - właściwości

Miód spadziowy – właściwości, działanie i pochodzenie 

 

Charakterystyczny, intensywny kolor i aromat, duża gęstość i ciężar, wyborny smak pełen aromatów żywic i igliwia oraz niezwykle wysoka zawartość wartości odżywczych, witamin i minerałów – mowa o miodzie spadziowym, ze względu na swój cudowny skład – często zwanym „miodem królewskim”. Ten wytrawny, lepki przysmak o ciemnej barwie, z uwagi na nieco wyższą cenę, nieco rzadziej trafia do naszych spiżarni, niż tradycyjne złociste nektary wielokwiatowe. 

czytaj całość »
Przepis na złote mleko
Przepis na złote mleko

Złote mleko zwane eliksirem życia – czym jest?

 

Haldi ka doodh – złote mleko to uzdrawiający napój wywodzący się indyjskiej ajurwedy -  tradycyjnej medycyny hinduskiej, sztuki zachowania zdrowia i równowagi. Od wieków cenione za swoje niezwykłe właściwości lecznicze – skuteczne w zwalczaniu zarówno lekkich zakażeń, jak i całkiem poważnych chorób. W najprostszej wersji złote mleko – kurkuma i mleko - to połączenie wyłącznie dwóch składników, z których to aromatyczna przyprawa odpowiada za piękną, intensywnie złocistą barwę napoju.

czytaj całość »
Jak pić olej lniany?
Jak pić olej lniany?

Olej lniany – niezwykłe bogactwo kwasów omega-3

 

Olej lniany jest roślinnym specyfikiem uzyskiwanym w procesie tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnegoTo jedyna roślina uprawiana przez człowieka, która może wytworzyć tłuszcz zawierający ponad pięćdziesiąt procent niezwykle korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wysoka zawartość tych związków sprawia jednak, że tłuszcz odznacza się dużą nietrwałością.

czytaj całość »
Pyłek pszczeli - Jak stosować?
Pyłek pszczeli - Jak stosować?

Pyłek pszczeli – naturalne bogactwo enzymów, witamin i minerałów


Pyłek pszczeli to obok miodu, jeden z najbardziej pożywnych, naturalnych produktów, jakie stworzyła natura. Zebrany przez owady pyłek kwiatowy jest dla pszczół wartościowym i wysoko odżywczym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasów organicznych, witamin i minerałów, pozwala uzupełnić zimową dietę, odżywić larwy i wykarmić młode. Pszczoły transportują go do ula pod postacią małych kuleczek uformowanych z odrobiną nektaru, niosąc w specjalnych koszyczkach na tylnych odnóżach.

czytaj całość »
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Nie zawsze rozpoznanie prawdziwego miodu jest łatwe. Zwłaszcza, wtedy gdy nie ma się w tej kwestii zbyt dużego doświadczenia. Dodatkowo na rynku pojawia się coraz więcej sztucznego miodu, dlatego tak istotna jest znajomość źródła, z którego on pochodzi. Gdy nie ma się możliwości sprawdzenia, warto zastosować kilka prostych trików, aby mieć pewność, że miód, który się wybiera, jest naturalny i przyniesie pozytywne rezultaty dla zdrowia.

czytaj całość »
Wykorzystanie miodu do letnich napojów - dlaczego warto?
Wykorzystanie miodu do letnich napojów - dlaczego warto?

Letnie napoje mogą być, zarówno orzeźwiające, jak i zdrowe. Jedno nie wyklucza przecież drugiego. Zwłaszcza, wtedy gdy zamiast cukru doda się do nich nieco miodu. Warto poznać najciekawsze przepisy na letnie napoje z dodatkiem miodu, a także powody, dla których to właśnie one będą tak korzystne dla zdrowia.

 

czytaj całość »
Pierzga pszczela - jakie ma właściwości?
Pierzga pszczela - jakie ma właściwości?

Pierzga pszczela - jakie ma właściwości?

Chociaż pierzga pszczela stanowi podstawowy pokarm pszczół, ze względu na swoje właściwości jest ona chętnie stosowana przez człowieka. A to za sprawę tego, że stanowi cenne źródło witamin, białka, aminokwasów i składników mineralnych.

czytaj całość »
Pomysł na prezent - miodki i woski z pasieki
Pomysł na prezent - miodki i woski z pasieki

Niezależnie od określonej okazji, często zastanawiamy się nad odpowiednim prezentem dla najbliższej nam osoby. Wybór nigdy nie jest łatwy, szczególnie gdy kopalnia ciekawych pomysłów zaczyna ulegać opustoszeniu. Brak oryginalnych rozwiązań przyprawia o zawrót głowy, dlatego chcemy zaproponować Ci jedyne w swoim rodzaju miodki oraz woski wprost z pasieki.

czytaj całość »
Czym jest miód leśny i jakie ma zalety?
Czym jest miód leśny i jakie ma zalety?

Mód leśny jest ostatnio jednym z coraz chętniej wybieranych. Nic dziwnego, bowiem charakteryzuje się on wieloma właściwościami zdrowotnymi, o których zawsze należy pamiętać. Warto więc sprawdzić, dlaczego akurat on będzie słusznym wyborem.

 
czytaj całość »
Co to jest miód kremowany?
Co to jest miód kremowany?

Miód to jeden ze zdrowszych produktów, jakie powinny na co dzień gościć w naszej kuchni. Posiada wiele wartości prozdrowotnych i świetnie nadaje się do zwiększania odporności zimową porą. Jest też słodki i pyszny. Stanowi doskonały dodatek do deserów, owsianki czy herbaty. Czym jest jednak miód kremowany i dlaczego warto go kupować?

czytaj całość »
Miód bezpośrednio z pasieki vs. miód z supermarketu
Miód bezpośrednio z pasieki vs. miód z supermarketu

Stosujesz miód w swojej codziennej diecie? To dobrze, bo ma on wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje. Jest wartościowym dodatkiem do potraw i napojów, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ale jaki miód najlepiej wybrać, żeby miał jak najwięcej dobrych właściwości?

czytaj całość »
Jakie korzyści niesie miód lipowy?
Jakie korzyści niesie miód lipowy?

Nie każdy wie, że miód lipowy, czyli miód pochodzący z nektaru lipy, wytwarzany jest od co najmniej od XVI wieku. I wciąż pozostaje jednym z najcenniejszych miodów dostępnych obecnie na rynku produktów pszczelarskich! Dlaczego? Oraz jakie korzyści możemy czerpać z jego cudownych właściwości…?

czytaj całość »
Miód gryczany - korzyści dla zdrowia
Miód gryczany - korzyści dla zdrowia

Wykwintny miód gryczany zaskakuje wyjątkowym charakterem. Mieszanina w postaci ziołowego aromatu oraz słodkich nut pozwala poczuć nietuzinkowy smak. Charakterystyczny ciemny kolor przyciąga wzrok, skupiając uwagę amatorów przysmaku. Specjał posiada również liczne właściwości zdrowotne, poprawiające stan naszego organizmu.

czytaj całość »
Jaki jest miód spadziowy?
Jaki jest miód spadziowy?

Lubisz słodkie dania i napoje? Doskonałym sposobem na wprowadzenie do diety nowego zdrowego produktu jest zastąpienie bezwartościowego białego cukru miodem. I to nie byle jakim! Czym jest miód spadziowy? Jakimi cechami różni się od nektarowego? I dlaczego to właśnie jego polecamy? W dzisiejszym artykule poznasz miód spadziowy i jego charakterystykę. Zachęcamy do słodkiej lektury.

czytaj całość »
Miód Manuka vs Miód lokalny (surowy)
Miód Manuka vs Miód lokalny (surowy)

Miód Manuka vs. Lokalny surowy miód: Który jest lepszy i dlaczego?


Miód jest uważany za potężny naturalny lek przez ludzkość od czasów starożytnych. Pszczoły są jedynym owadem, który produkuje żywność dla człowieka. Zbierają nektary z kwiatowych części roślin, produkując w ten sposób miód.
Miód jest często chwalony za swoje szerokie korzyści lecznicze i stosowany w wielu formach na całym świecie. Od pielęgnacji skóry, przez walory smakowe po lekarstwo -miód jest wykorzystywany w wielu produktach na całym świecie!

czytaj całość »
Miód - historia, właściwości, zastosowanie - czyli wszystko co musisz wiedzieć!
Miód - historia, właściwości, zastosowanie czyli wszystko co musisz wiedzieć!

Smak określonego rodzaju miodu będzie się różnić w zależności od rodzaju kwiatu, z którego zebrano nektar.
Dostępne są zarówno surowe, jak i pasteryzowane formy miodu. Surowy miód jest wybierany z ula i rozlewany do słoików bezpośrednio i jako taki będzie zawierał śladowe ilości drożdży, wosku i pyłku. Uważa się, że spożywanie lokalnego surowego miodu pomaga w sezonowych alergiach z powodu wielokrotnego narażenia naszego organizmu na pyłki. Miód pasteryzowany został podgrzany i przetworzony w celu usunięcia zanieczyszczeń.

Miód ma wysoki poziom monosacharydów, fruktozy i glukozy i zawiera około 70 do 80 procent cukru, co zapewnia jego słodycz. Miód ma również właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Współczesnej medycynie udało się znaleźć zastosowanie miodu w leczeniu przewlekłych ran i zwalczaniu infekcji.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium