

Miód to jeden ze zdrowszych produktów, jakie powinny na co dzień gościć w naszej kuchni. Posiada wiele wartości prozdrowotnych i świetnie nadaje się do zwiększania odporności zimową porą. Jest też słodki i pyszny. Stanowi doskonały dodatek do deserów, owsianki czy herbaty. Czym jest jednak miód kremowany i dlaczego warto go kupować?
Stosujesz miód w swojej codziennej diecie? To dobrze, bo ma on wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje. Jest wartościowym dodatkiem do potraw i napojów, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ale jaki miód najlepiej wybrać, żeby miał jak najwięcej dobrych właściwości?
Nie każdy wie, że miód lipowy, czyli miód pochodzący z nektaru lipy, wytwarzany jest od co najmniej od XVI wieku. I wciąż pozostaje jednym z najcenniejszych miodów dostępnych obecnie na rynku produktów pszczelarskich! Dlaczego? Oraz jakie korzyści możemy czerpać z jego cudownych właściwości…?
Wykwintny miód gryczany zaskakuje wyjątkowym charakterem. Mieszanina w postaci ziołowego aromatu oraz słodkich nut pozwala poczuć nietuzinkowy smak. Charakterystyczny ciemny kolor przyciąga wzrok, skupiając uwagę amatorów przysmaku. Specjał posiada również liczne właściwości zdrowotne, poprawiające stan naszego organizmu.
Na kromce świeżego chleba, by rozpocząć dzień, albo w gorącej herbacie malinowej na chłodne wieczory... To nie wszystkie możliwości, jak wykorzystać miodowy potencjał w naszym domu. Jest na to co najmniej parę innych sposobów. Czy znasz je wszystkie...?
Lubisz słodkie dania i napoje? Doskonałym sposobem na wprowadzenie do diety nowego zdrowego produktu jest zastąpienie bezwartościowego białego cukru miodem. I to nie byle jakim! Czym jest miód spadziowy? Jakimi cechami różni się od nektarowego? I dlaczego to właśnie jego polecamy? W dzisiejszym artykule poznasz miód spadziowy i jego charakterystykę. Zachęcamy do słodkiej lektury.
Miód Manuka vs. Lokalny surowy miód: Który jest lepszy i dlaczego?
Miód jest uważany za potężny naturalny lek przez ludzkość od czasów starożytnych. Pszczoły są jedynym owadem, który produkuje żywność dla człowieka. Zbierają nektary z kwiatowych części roślin, produkując w ten sposób miód.
Miód jest często chwalony za swoje szerokie korzyści lecznicze i stosowany w wielu formach na całym świecie. Od pielęgnacji skóry, przez walory smakowe po lekarstwo -miód jest wykorzystywany w wielu produktach na całym świecie!
Smak określonego rodzaju miodu będzie się różnić w zależności od rodzaju kwiatu, z którego zebrano nektar.
Dostępne są zarówno surowe, jak i pasteryzowane formy miodu. Surowy miód jest wybierany z ula i rozlewany do słoików bezpośrednio i jako taki będzie zawierał śladowe ilości drożdży, wosku i pyłku. Uważa się, że spożywanie lokalnego surowego miodu pomaga w sezonowych alergiach z powodu wielokrotnego narażenia naszego organizmu na pyłki. Miód pasteryzowany został podgrzany i przetworzony w celu usunięcia zanieczyszczeń.
Miód ma wysoki poziom monosacharydów, fruktozy i glukozy i zawiera około 70 do 80 procent cukru, co zapewnia jego słodycz. Miód ma również właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Współczesnej medycynie udało się znaleźć zastosowanie miodu w leczeniu przewlekłych ran i zwalczaniu infekcji.
Poznaj 10 faktów o pszczołach! O niektórych może wiesz, a niektóre może Cię zaskoczą!
Więcej szczegółów w dalszej części wpisu!
Przepyszny przepis na piernik Pani Aliny Gniewkowskiej z 1927 roku! O bardziej tradycyjny naprawdę trudno:)
Przetestowany w naszej kuchni! Wychodzi rewelacyjny!
Oczywiście można dostosować go "na te czasy" i można zamiast makotry użyć miksera itp.:)
Mleko i miód są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych dla organizmu. Połączone razem mają wiele korzyści zdrowotnych, od poprawy zdrowia skóry i włosów po pomoc w trawieniu, zaburzeniach snu, wytrzymałości i zdrowiu kości. Kontynuuj czytanie, aby dowiedzieć się więcej o zaletach mleka z miodem...
Dni są coraz krótsze, wieczory coraz dłuższe... Zaczyna się jak scenariusz dobrej komedii romantycznej, ale...
No właśnie! To okres w którym powinniśmy zadbać o wzmocnienie odporności przed jesienią i zimą.
Z odsieczą przychodzi prosty przepis na bazie dwóch produktów znanych od tysięcy lat! Miód i czosnek idealnie do siebie pasują!
Zrób to sam i bądź zdrowy cały rok:)
Do zobaczenia na Warsaw Food Expo 2019! Zachęcamy wszystkich naszych klientów do odwiedzin naszego stoiska. Przygotujemy moc atrakcji!
Spójrz na rzeczy, które możesz zrobić z woskiem pszczelim a które mogą zastąpić wiele toksycznych produktów handlowych, które kupujesz. Wosk pszczeli może pomóc Ci zaoszczędzić pieniądze, wykonując artykuły higieny osobistej i artykuły gospodarstwa domowego w domu. Rękodzieło z wosku pszczelego pomaga również zmniejszyć toksyczne ładunki w domu, czyniąc go zdrowszym i lepszym dla Ciebie i Twojej rodziny.
Przeczytaj wszystko o wosku pszczelim!