do kasy Wartość koszyka: 0,00 zł
Bestsellery
Plaster miodu 250g
Plaster miodu 250g
34,90 zł
szt.
Zestaw 4 miodów naturalnych
Zestaw 4 miodów naturalnych
50,90 zł
Miodek podziękowania dla gości 50g
Miodek podziękowania dla gości 50g
4,49 zł
szt.
Miód lipowy
Miód lipowy
14,90 zł
Zestaw 9 mini miodków na prezent
Zestaw 9 mini miodków na prezent
69,00 zł
szt.
Miód leśny
Miód leśny
14,90 zł
Zestaw herbat
Zestaw herbat
54,90 zł
szt.
Blog chmura tagów
Właściwości miodu gryczanego
Właściwości miodu gryczanego

Wyjątkowy miód gryczany – niezwykła moc nektaru z gryki

 

Miód gryczany – złocisty nektar pełen wartości odżywczych i leczniczych właściwości –podobnie, jak większość miodów, uchodzi za jeden z najzdrowszych pokarmów stworzonych przez naturę. Produkowany przez pszczoły w lipcu i sierpniu - z nektaru kwitnących białych, różowych i czerwonych kwiatów gryki - pełen jest głębokich aromatów tej rośliny, a w smaku obfituje w słodkie i jednocześnie ostre, lekko piekące akcenty. Wzmacnia psychikę i leczy ciało, wspomaga organizm zarówno w walce z lekkim przeziębieniem, jak i poważnymi chorobami serca. Bogaty w rutynę, żelazo i cenne biopierwiastki, jest nieocenionym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do dobrego samopoczucia. Gryczany miód to również popularny składnik wielu naturalnych kosmetyków, jak peelingi, maści i maseczki. Znany ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych doskonale sprawdza się przy smarowidłach przyspieszających gojenie ran i wzmacniających skórę i włosy. I jest doskonałym zamiennikiem niezdrowego białego cukru, a stosowany w umiarze – świetnym źródłem pożywnych węglowodanów, również w diecie dla diabetyków. 

 

Miód gryczany – smak ceniony przez wytrawnych koneserów

 

Miód gryczany smak ma wyjątkowy - to zdecydowanie produkt dla koneserów niezwykłych doznań, dość znacznie różniący się smakiem od klasycznych miodów. Jest jednym z tych, które kocha się, bądź od których stroni. Zwykle budzący zachwyt u smakoszy, ceniony za wyrafinowane akcenty i przełamywanie smaku słodzonych nim potraw, rzadko cieszy się podobną estymą wśród dzieci – raczej amatorów delikatnych miodów akacjowych, rzepakowych czy wielkokwiatowych. Ostry, intensywny zapach i nieco piekący smak świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie bukietu wyrafinowanych dań i koktajli, do których dodano miód gryczany. Smak – nieco ziołowy, korzenny, karmelowy i gryczany doskonale komponuje się z pieczonymi mięsami i gulaszem, bezbłędnie wzbogaca sosy, wypieki i nalewki. A do tego nasyca i delikatnie ściemnia barwy potraw. Ta charakterystyczna odmiana miodu wyróżnia się bowiem wyjątkowym kolorem – ciemnobrązowa patoka krystalizuje w nieco jaśniejsze, ciemnokarmelowe grube kryształy, a w kontakcie ze słońcem ciemnieje, zdarza się, że gryczany nektar osiąga nawet barwę głębokiej czerni.

 

Cudowny miód gryczany – właściwości i odżywcze wartości

 

Miód gryczany to jeden z najwartościowszych miodów. Opinię tą zawdzięcza między innymi dużej zawartości łatwo przyswajalnego żelaza i magnezu oraz obecności rzadkiej rutyny – niedostępnej w innych miodach nektarowych. Posiada całkiem spore ilości pierwiastków takich jak potas, fosfor, mangan, bor, sód cynk, miedź, krzem czy wanad, jest doskonałym źródłem witamin C, z grupy B (głównie PP, B1 i B2) oraz zawiera enzymy – amylazyfosfatazy, inwertazy. Znajdziemy w nim odżywcze węglowodany - ponad 50% fruktozy i aż 46% glukozy i niemal 340 kcal w 100 gramach. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych miód gryczany powinien być ostrożnie spożywany przez cukrzyków oraz wyłącznie w łagodnych postaciach tej choroby. Szczególnie polecany jest natomiast dzieciom, rekonwalescentom i sportowcom oraz wszystkim osobom osłabionym, o pogorszonej kondycji i koncentracji. By zauważyć pozytywny wpływ tego nektaru na zdrowie, najlepiej włączyć go na stałe do swojej diety, spożywając około 3 łyżeczek miodu gryczanego dziennie

 

Miód gryczany - właściwości zdrowotne i lecznicze moce

 

Naturalny, pochodzący wprost z pasieki miód gryczany właściwości posiada wprost niezwykłe. Jest doskonałym wsparciem dla serca i układu krążenia, wspomaga pracę żołądka i trawienie, odtruwa organizm, wzmacnia ciało i umysł, leczy anemię i wspomaga koncentrację. Gryczany miód to całkiem skuteczny antybiotyk, który wspomaga ciało w walce z chorobami oraz świetny „środek” przeciwmiażdżycowy. Dzięki obecności inhibin, regularnie spożywany znacząco poprawia odporność organizmu. Dlatego, kiedy zbliża się okres grypowy i chłodne pory roku profilaktycznie warto sięgać po miód gryczany. Właściwości zdrowotne tego specyfiku są znacznie wyższe, niż się powszechnie sądzi. Regularnie spożywany wspomaga funkcje obronne organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne i zwiększa przyswajalność ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Warto jednak pamiętać, by aby nie stracił swoich cennych wartości, nie należy dodawać go do potraw i napojów o temperaturze wyższej, niż 40 stopni Celsjusza.   

 

Niezwykle przydatny miód gryczany - na co jeszcze pomaga?


Miód gryczany zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na wyjątkowy smak i moc wzbogacania bukietów wytrawnych potraw, ale i swoje właściwości pielęgnacyjne. Znajdziemy go w składzie wielu środków przeciwzmarszczkowych i wygładzających skórę, maseczkach, balsamach i odżywkach do włosów, głównie tych o działaniu wzmacniającym i przeciwłupieżowym. Świetnie dezynfekuje rany i wspomaga procesy gojenia naskórka. Dlatego w przypadku silnego skaleczenia warto bezpośrednio na ranę przyłożyć właśnie miód gryczany. Na co jeszcze pomaga ten cudowny specyfik? Intensywnie rozjaśnia i wygładza skórę, a w przypadku dużych urazów – zapobiega tworzeniu blizn. To świetny składnik domowych odżywczych mazideł i peelingów – łagodzący podrażnienia, oczyszczający i zmniejszający problemy trądzikowe. Kilka słoików miodu gryczanego zdecydowanie warto mieć - nie tylko w spiżarni i kuchni - ale i w swojej domowej apteczce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium