Wysyłka 24h! Darmowa dostawa już od 120zł

502021460

shop@miodykrupiec.pl

 

Właściwości miodu gryczanego
Właściwości miodu gryczanego

Wyjątkowy miód gryczany – niezwykła moc nektaru z gryki

 

Miód gryczany – złocisty nektar pełen wartości odżywczych i leczniczych właściwości –podobnie, jak większość miodów, uchodzi za jeden z najzdrowszych pokarmów stworzonych przez naturę. Produkowany przez pszczoły w lipcu i sierpniu - z nektaru kwitnących białych, różowych i czerwonych kwiatów gryki - pełen jest głębokich aromatów tej rośliny, a w smaku obfituje w słodkie i jednocześnie ostre, lekko piekące akcenty. Wzmacnia psychikę i leczy ciało, wspomaga organizm zarówno w walce z lekkim przeziębieniem, jak i poważnymi chorobami serca. Bogaty w rutynę, żelazo i cenne biopierwiastki, jest nieocenionym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do dobrego samopoczucia. Gryczany miód to również popularny składnik wielu naturalnych kosmetyków, jak peelingi, maści i maseczki. Znany ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych doskonale sprawdza się przy smarowidłach przyspieszających gojenie ran i wzmacniających skórę i włosy. I jest doskonałym zamiennikiem niezdrowego białego cukru, a stosowany w umiarze – świetnym źródłem pożywnych węglowodanów, również w diecie dla diabetyków. 

 

Miód gryczany – smak ceniony przez wytrawnych koneserów

 

Miód gryczany smak ma wyjątkowy - to zdecydowanie produkt dla koneserów niezwykłych doznań, dość znacznie różniący się smakiem od klasycznych miodów. Jest jednym z tych, które kocha się, bądź od których stroni. Zwykle budzący zachwyt u smakoszy, ceniony za wyrafinowane akcenty i przełamywanie smaku słodzonych nim potraw, rzadko cieszy się podobną estymą wśród dzieci – raczej amatorów delikatnych miodów akacjowych, rzepakowych czy wielkokwiatowych. Ostry, intensywny zapach i nieco piekący smak świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie bukietu wyrafinowanych dań i koktajli, do których dodano miód gryczany. Smak – nieco ziołowy, korzenny, karmelowy i gryczany doskonale komponuje się z pieczonymi mięsami i gulaszem, bezbłędnie wzbogaca sosy, wypieki i nalewki. A do tego nasyca i delikatnie ściemnia barwy potraw. Ta charakterystyczna odmiana miodu wyróżnia się bowiem wyjątkowym kolorem – ciemnobrązowa patoka krystalizuje w nieco jaśniejsze, ciemnokarmelowe grube kryształy, a w kontakcie ze słońcem ciemnieje, zdarza się, że gryczany nektar osiąga nawet barwę głębokiej czerni.

 

Cudowny miód gryczany – właściwości i odżywcze wartości

 

Miód gryczany to jeden z najwartościowszych miodów. Opinię tą zawdzięcza między innymi dużej zawartości łatwo przyswajalnego żelaza i magnezu oraz obecności rzadkiej rutyny – niedostępnej w innych miodach nektarowych. Posiada całkiem spore ilości pierwiastków takich jak potas, fosfor, mangan, bor, sód cynk, miedź, krzem czy wanad, jest doskonałym źródłem witamin C, z grupy B (głównie PP, B1 i B2) oraz zawiera enzymy – amylazyfosfatazy, inwertazy. Znajdziemy w nim odżywcze węglowodany - ponad 50% fruktozy i aż 46% glukozy i niemal 340 kcal w 100 gramach. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych miód gryczany powinien być ostrożnie spożywany przez cukrzyków oraz wyłącznie w łagodnych postaciach tej choroby. Szczególnie polecany jest natomiast dzieciom, rekonwalescentom i sportowcom oraz wszystkim osobom osłabionym, o pogorszonej kondycji i koncentracji. By zauważyć pozytywny wpływ tego nektaru na zdrowie, najlepiej włączyć go na stałe do swojej diety, spożywając około 3 łyżeczek miodu gryczanego dziennie

 

Miód gryczany - właściwości zdrowotne i lecznicze moce

 

Naturalny, pochodzący wprost z pasieki miód gryczany właściwości posiada wprost niezwykłe. Jest doskonałym wsparciem dla serca i układu krążenia, wspomaga pracę żołądka i trawienie, odtruwa organizm, wzmacnia ciało i umysł, leczy anemię i wspomaga koncentrację. Gryczany miód to całkiem skuteczny antybiotyk, który wspomaga ciało w walce z chorobami oraz świetny „środek” przeciwmiażdżycowy. Dzięki obecności inhibin, regularnie spożywany znacząco poprawia odporność organizmu. Dlatego, kiedy zbliża się okres grypowy i chłodne pory roku profilaktycznie warto sięgać po miód gryczany. Właściwości zdrowotne tego specyfiku są znacznie wyższe, niż się powszechnie sądzi. Regularnie spożywany wspomaga funkcje obronne organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne i zwiększa przyswajalność ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Warto jednak pamiętać, by aby nie stracił swoich cennych wartości, nie należy dodawać go do potraw i napojów o temperaturze wyższej, niż 40 stopni Celsjusza.   

 

Niezwykle przydatny miód gryczany - na co jeszcze pomaga?


Miód gryczany zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na wyjątkowy smak i moc wzbogacania bukietów wytrawnych potraw, ale i swoje właściwości pielęgnacyjne. Znajdziemy go w składzie wielu środków przeciwzmarszczkowych i wygładzających skórę, maseczkach, balsamach i odżywkach do włosów, głównie tych o działaniu wzmacniającym i przeciwłupieżowym. Świetnie dezynfekuje rany i wspomaga procesy gojenia naskórka. Dlatego w przypadku silnego skaleczenia warto bezpośrednio na ranę przyłożyć właśnie miód gryczany. Na co jeszcze pomaga ten cudowny specyfik? Intensywnie rozjaśnia i wygładza skórę, a w przypadku dużych urazów – zapobiega tworzeniu blizn. To świetny składnik domowych odżywczych mazideł i peelingów – łagodzący podrażnienia, oczyszczający i zmniejszający problemy trądzikowe. Kilka słoików miodu gryczanego zdecydowanie warto mieć - nie tylko w spiżarni i kuchni - ale i w swojej domowej apteczce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium