Zamów produkty za minimum 199 zł i skorzystaj z DARMOWEJ DOSTAWY do paczkomatu Inpost

Miód Manuka vs Miód lokalny (surowy)

Miód Manuka vs Miód lokalny (surowy)

Miód Manuka vs. Lokalny surowy miód: Który jest lepszy i dlaczego?


Miód jest uważany za potężny naturalny lek przez ludzkość od czasów starożytnych. Pszczoły są jedynym owadem, który produkuje żywność dla człowieka. Zbierają nektary z kwiatowych części roślin, produkując w ten sposób miód.
Miód jest często chwalony za swoje szerokie korzyści lecznicze i stosowany w wielu formach na całym świecie. Od pielęgnacji skóry, przez walory smakowe po lekarstwo -miód jest wykorzystywany w wielu produktach na całym świecie!

 

W ostatnich latach miód Manuka zyskał ogromną popularność ze względu na ogromne właściwości odżywcze i moc leczniczą. Stał się gorącym tematem wśród miłośników miodu i budzi wśród nich palące pytania.
Czy miód Manuka jest lepszy niż miód surowy?

 

Aby zaspokoić waszą ciekawość, przedstawimy analizę porównawczą.

 

Co to jest Miód Manuka?

Manuka to nazwa rośliny, którą można znaleźć tylko w najbardziej odległych miejscach Nowej Zelandii. Pszczoły zapylają kwiaty na krzaku Manuka i produkują miód Manuka. Krzew manuka jest naukowo znany jako Leptospermum scoparium.
Cenne właściwości miodu Manuka pochodzą bezpośrednio z tej rzadkiej rośliny, która naturalnie rośnie w dzikim regionie.
W rezultacie miód zawiera wysoki naturalny cukier i jest 4 razy silniejszy i skuteczniejszy niż inne rodzaje miodu. Ma enzym zawierający związki antybiotykowe, takie jak metyloglioksal i nadtlenek wodoru. Takie składniki są kwasowe i mają silne właściwości przeciwbakteryjne.
Miód jest tak popularny, że istnieje system klasyfikacji ze względu na jego parametry. Jest znany jako Unique Manuka Factor (UMF). Postuluje, że oryginalny miód Manuka z Nowej Zelandii powinien zawierać leptosperinę, metyloglioksal i DHA.
Siła działania tego miodu może różnić się od 7 do 16+, a 16+ odnosi się do najwyższej jakości miodu Manuka.
Ma wiele zalet zdrowotnych, w tym właściwości przeciwbakteryjne, które są w stanie wyleczyć infekcje wirusowe i bakteryjne. Zakażenie bakteryjne nie może przetrwać w bezwodnym środowisku miodu Manuka.
Ma właściwości przeciwzapalne, które leczą gardło i łagodzą rany wewnętrzne. Dlatego jest teraz stosowany do leczenia zapalenia gardła u pacjentów z rakiem.
Manuka jest obecnie szeroko stosowana w kosmetykach. Od masek twarzowych po lekarstwo na pryszcze, miód Manuka to rozwiązanie, które przepisuje nowoczesna kosmetyczka. Jest bogaty w węglowodany, a zatem poprawia poziom energii przy regularnym stosowaniu.

 

Co to jest surowy miód?

Surowy miód to w zasadzie wszystkie naturalne miody w najczystszej postaci. Są wydobywane bez żadnego procesu rafinacji.
Przetworzony miód jest filtrowany, podgrzewany i pasteryzowany przed jego spożyciem. W przeciwieństwie do przetworzonego miodu, miód surowy jest nalewany do słoików bezpośednio po miodobraniu i nie został poddany temperaturze.
Z tego powodu może utrzymać większość przeciwutleniaczy i minerałów. Ponieważ nie został przefiltrowany i zachował pyłki oraz resztki wosków.
Surowy miód ma więcej składników mineralnych i odżywczych niż miód komercyjny. Zawiera 31 różnych minerałów i mnóstwo innych witamin i enzymów. Zawiera wyższy przeciwutleniacz w porównaniu do przetworzonego miodu.
Według badań przeprowadzonych w 2005 r. Przez Blassa M. i in., Surowy miód zawiera 4,3 razy więcej przeciwutleniaczy niż miód przetworzony.
Surowy miód jest dobrze znany ze swoich korzyści zdrowotnych. Może obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, łagodzić rany lub leczyć ból gardła. Pyłki w surowym miodzie pomagają zwalczyć objaw alergii.
Niedawno badania na University of Wyoming wykazały, że surowy miód może pomóc w tłumieniu głodu. Nic dziwnego, że osoby dbające o zdrowie zawsze uwzględniają surowy miód w swoich planach diety.

 

Surowy lokalny miód kontra Manuka: Który jest lepszy?

Jedno jest pewne z całej tej dyskusji. Zarówno miód manuka jak i miód lokalny (surowy) jest kilka razy lepszy niż każdy dostępny masowo i filtrowany.

 

W związku z tym trudno jest wyróżnić jakikolwiek typ jako lepszy, ponieważ oba mają identyczne cechy. Ale przyjrzymy się pewnym różnicom, aby zawęzić naszą analizę...

Surowy miód nie jest rzbadany przez ekspertów tak jak miód manuka który był wielokrotnie badany przez naukowców. Tak więc nie ma sposobu, aby sprawdzić jego moc przed spożyciem. Z drugiej strony, miód Manuka jest testowany przez ekspertów, aby sprawdzić, czy ma wszystkie właściwości przeciwbakteryjne, czy nie. Użytkownicy mogą sprawdzić ocenę UMF na etykiecie tego miodu, aby upewnić się, że kupili najlepszy miód.

Surowy miód wcale nie jest rzadki, ponieważ można go zbierać z różnych roślin i z różnych terenów. Przez to jest dość prosty do pozyskania. Miód Manuka jest rzadki i drogi. Krzew manuka rośnie tylko w Nowej Zelandii i niektórych częściach Australii. Zakup 1 kg miodu Manuka o ocenie UMF 16+ będzie cię kosztował znacznie więcej niż surowy miód o równej wartości.

Miód Manuka jest ciemniejszy niż surowy miód. Jest również stosunkowo bardziej gęsty i rozprzestrzenia się mniej.

Manuka ma lepsze właściwości przeciwdrobnoustrojowe niż surowy miód. Zawiera nadtlenek wodoru, który jest bardzo silnym środkiem przeciwbakteryjnym. Jest więc bardziej skuteczny przeciwko infekcjom wirusowym niż surowy miód.

Surowy miód ma zalety lecznicze. Ale korzyści zdrowotne płynące z miodu Manuka przeważą nad nimi. Miód Manuka nazywa się miodem leczniczym. Niektórzy lekarze przepisują ten miód pacjentom z chemioterapią, którzy po terapii cierpią na zapalenie gardła. Jest bardziej skuteczny w leczeniu ran, bólu gardła, refluksu kwasowego itp.

 

Wniosek


Najważniejsze jest to, że zarówno Manuka, jak i surowy miód oferują niezliczone korzyści. Miód Manuka jest drogi, ale ma więcej zalet leczniczych. Przeciwnie, surowy miód jest łatwo dostępny i niedrogi.
Więc jeśli chcesz miodu do codziennej diety, możesz wziąć surowy miód. Oferuje wiele korzyści, które mogą zaoferować inne rodzaje miodu. Ponieważ nie jest pasteryzowany, z pewnością jest bardziej pożywny niż przetworzony miód.
Miód manuka natomiast ma pewne zbadane cechy i właściwości na które akurat możesz zwracać uwagę i z tego powodu dopłacisz do niego pomimo wyższej ceny.

 

 

do góry
Szablon i wdrożenie ecommercy.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium