
W przypadku zgagi i nadkwaśności często słyszymy o wykluczeniach dietetycznych i zakazach spożywania produktów, który mogłyby zaburzać funkcjonowanie żołądka. Kiedy w brzuchu kłuje i ciśnie, jednym z niewskazanych smaków bywa słodki, który zwykle zaostrza objawy. Dlatego pytanie o możliwość używanie miodu miód na refluks żołądka może zaskakiwać. Jak się jednak okazuje, ten naturalny pszczeli specyfik to jedno z najlepszych antidotum na przykre dolegliwości gastryczne. Przynosi ulgę, koi, sprzyja unormowaniu procesów trawiennych i przywraca naturalne funkcje przewodu pokarmowego.
Uciążliwy refluks żołądkowy – zgaga i nieprzyjemne objawy
Ze zgagą przynajmniej raz w życiu zetknął się chyba każdy z nas. Ta nieprzyjemna dolegliwość objawia się bólem w okolicy gardła i żołądka, określanym jako „palenie” za mostkiem, aż do wysokości przełyku. Uniemożliwia normalne odżywianie i znacząco uprzykrza życie. Niestety to jedna z najczęściej występujących dolegliwości gastrycznych, która średnio raz w tygodniu utrudnia funkcjonowanie przeciętnemu człowiekowi i niemal 10% osób na świecie. Zgaga to nic innego jak potoczna nazwa refluksu żołądkowego – czyli cofania się treści żołądkowej z żołądka do przełyku. Ostre kwasy przewodu pokarmowego drażnią delikatne ścianki gardła, wywołując nieprzyjemne odczucia. Jeśli refluks przybiera formę przewlekłą, robi się naprawdę nieprzyjemnie. Wówczas możemy wspomagać się tabletkami i środkami zobojętniającymi kwas żołądkowy. Jednak najlepszym rozwiązaniem, jak zawsze, okazują się sposoby naturalne, bo okazuje się, że miód na refluks to sposób, który znały już nasze babcie.
Cudowny miód a refluks – wpływ na układ pokarmowy
Miód jest produktem o szerokim spektrum działania, wspomagającym zdrowie, witalność, kondycję i pracę niemal wszystkich układów i narządów w naszym ciele, w tym również układu pokarmowego. Jeśli powodami refluksu bywają niewłaściwy tryb życie i niezdrowa dieta, sprawa staje się prosta. By przywrócić organizm do równowagi, wystarczy zastąpić kanapę bieżnią, słodycze i pełne konserwantów przekąski produktami naturalnymi, a cukier – wysokiej jakości miodem. Sytuacja nieco komplikuje się, gdy przyczyna zgagi jest nieco poważniejsza – zaburzenie hormonalne, nadżerki czy stany zapalne żołądka. Wówczas potrzebne będzie wdrożenie środków zobojętniających kwasy żołądkowe oraz wspierających ogólny stan organizmu. Jednak nie zawsze musimy sięgnąć po leki. Antidotum na większość z tych problemów również może być dobrze dobrany miód na refluks, a właściwie jego odpowiednia odmiana. Ten naturalny specyfik przywróci w organizmie harmonię, skutecznie zwalczy stany zapalne i usprawni procesy trawienne.
Jaki miód na refluks żołądkowy pomoże najbardziej?
Miód pszczeli sam w sobie jest doskonałym remedium na problemy z układem trawiennym. Bogaty w witaminy i minerały, enzymy i związki o działaniu antyoksydacyjnym, wspomaga odbudowę osłabionej tkanki przewodu pokarmowego, zwalcza bakterie, łagodzi podrażnienia, neutralizuje kwasy żołądkowe i poprawia organów wewnętrznych. Szczególnie korzystne działanie na problemy z układem pokarmowym ma kilka gatunków miodu, z czego zdecydowanie najlepszym jest miód manuka. Na refluks wyjątkowo dobrze wpływają jego nadzwyczajne zdolności antybiotyczne, co może być istotne w wyniku osłabienia ścianek żołądka w przypadku zakażenia bakterią Helicobacter pylori. Wśród miodów słynących ze swojego dobroczynnego wpływu na pracę układu gastrycznego dodatkowo wyróżniają się: miód akacjowy, mniszkowy i leśny. Ich właściwości przeciwwrzodowe, regulujące trawienie, i wspomagające regenerację błony śluzowej żołądka w przypadku refluksu są na wagę złota.
Prawdziwy pogromca bakterii – miód manuka na refluks
Jednym z miodów najlepiej działających na problemy z układem pokarmowym jest manuka. Specyfik ten, słynący z niezwykle wysokiego poziomu metyloglioksalu, związku o silnych właściwości antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwwirusowych, uznawany jest za jeden z najskuteczniejszych „leków” na refluks, zgagę i chorobę wrzodową żołądka. Złocisty nektar rodem z Nowej Zelandii i Australii obfituje również w ogromne ilości antyoksydantów, znacznie wyższe, niż w rodzimych, europejskich miodach. Dzięki temu aktywnie wzmacnia ścianki żołądka, koi podrażnienia i wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek. Związki czynne miodu manuka, pobudzając do pracy gruczoły śluzowe żołądka, przyczyniają się do zwiększenia warstwy ochronnej śluzu na jego ściankach. Stanowi to skuteczne zabezpieczenie przed kwasami żołądkowymi, których nadmierna ilość podrażnia i uszkadza delikatną błonę śluzową układu pokarmowego.
Skuteczna terapia wodą z miodem na refluks żołądka
Przy refluksie, zgadze i problemach trawiennych terapia miodami przynosi bardzo dobre rezultaty. By jednak „leczenie” przebiegało właściwie i nic nie zaburzało procesów przywracania równowagi borykającemu się z problemami układowi pokarmowemu, potrzebna będzie odpowiednie dawkowanie. Jak sprawić, by miód na zgagę działał właściwie? Najlepiej będzie rozpuścić dwie do czterech łyżeczek specyfiku w szklance wody i wypijać małymi łykami na czczo, codziennie przez okres minimum dwóch tygodni.
Sprawdzi się również poposiłkowe spożywanie niewielkich ilości naparów ziołowych (lub samej wody) z miodem, które nieco zobojętnią sok żołądkowy, zapobiegając uciążliwym dolegliwościom. W przypadku silnego refluksu warto zintensyfikować terapię, wypijając nieco mieszanki wody z miodem na pół godziny przed każdym posiłkiem oraz wprowadzić poranny zwyczaj spożywania łyżeczki surowego miodu zaraz po przebudzeniu.