Zamów produkty za minimum 199zł i skorzystaj z DARMOWEJ DOSTAWY

Miód bezpośrednio z pasieki vs. miód z supermarketu

Miód bezpośrednio z pasieki vs. miód z supermarketu

Zalety miodu z pasieki

Miód prosto z pasieki daje gwarancję jakości. Masz możliwość sprawdzenia, skąd pochodzi i jakiego jest rodzaju. Prywatni wytwórcy dbają szczególnie o to, by ich wyroby były naturalne i miały jak najlepszą jakość. Nasadzają nawet konkretne rodzaje roślin w okolicy pasiek, by to z nich pszczoły korzystały najczęściej. Miód ze sprawdzonego źródła to gwarancja, że produkt nie zostaje poddany nadmiernej obróbce. Nie jest on też przechowywany przez długi czas, co mogłoby wpływać negatywnie na jego właściwości. Dodatkowo masz pewność, że nie został zmieszany z miodami z nieznanego pochodzenia oraz że jest świeży. Krystalizacja sugeruje, że nie jest to wyrób dopiero co wydobyty z ula, ale z drugiej strony to oznaka, że produkt nie był rozcieńczany ani podgrzewany.

Czy miód ma wady?

Największą wadą miodu jest jego kaloryczność. To słodki dodatek złożony z cukrów prostych, które powszechnie uznawane są za mniej zdrowe. Jednak należy pamiętać, że pomimo dietetycznie niezbyt korzystnych cech, miód ma wiele właściwości sprzyjających zdrowotnej kondycji. Doskonale wpływa na odporność i pomaga w zwalczaniu sezonowych infekcji. Działa też bakteriobójczo i ułatwia leczenie stanów zapalnych. Nie powinien też negatywnie wpływać na tuszę, jeżeli stosujesz go rozsądnie i z umiarem.

Czy miód z pasieki jest lepszy od sklepowego?

Należałoby zaznaczyć, że w sklepie można znaleźć dobrej jakości miód, ale wybór nie jest oczywisty i nigdy nie będziesz mieć pewności jeżeli chodzi o jakość. Większość sklepów pozyskuje swoje produkty od masowych wytwórców, co często wiąże się ze stosowaniem zabiegów, mających na celu wizualnie ulepszyć miód. Najczęstszą taktyką jest jego podgrzewanie, w celu odwrócenia procesu krystalizacji, który jest naturalny i świadczy o dobrej jakości miodu. Niestety nieumiejętna i długotrwała obróbka termiczna sprawia, że traci on swoje prozdrowotne właściwości. Również wielokrotne przelewanie i mieszanie różnych gatunków miodu sprawia, że traci on swoje działanie. Ale nie to jest najgorsze. W najbardziej drastycznych przypadkach pod etykietą miodu znajdują się produkty miodopodobne, wytwarzane przede wszystkim z cukru, w przemysłowych warunkach i bez wykorzystania ani jednej pszczoły. Poza słodkim smakiem nie można tu mówić o żadnych korzyściach ze spożywania takich produktów. Dlatego właśnie lepiej kupować bezpośrednio u właścicieli pasiek.

do góry
Szablon i wdrożenie ecommercy.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium