Promocje
Wosk do kominków True Lawender
Wosk do kominków True Lawender
29,99 zł 20,99 zł
szt.
Tealight 100% wosk pszczeli zestaw 80 sztuk
Tealight 100% wosk pszczeli zestaw 80 sztuk
169,00 zł 118,30 zł
szt.
Tealight 100% wosk pszczeli 8 sztuk
Tealight 100% wosk pszczeli 8 sztuk
21,99 zł 15,39 zł
szt.
Tealight 100% wosk pszczeli zestaw 30 sztuk
Tealight 100% wosk pszczeli zestaw 30 sztuk
69,00 zł 48,30 zł
szt.
Classic Honey Premium Candle
Classic Honey Premium Candle
34,99 zł 24,49 zł
szt.
Woskolada - czyli tabliczka wosku pszczelego
Woskolada - czyli tabliczka wosku pszczelego
9,90 zł 6,93 zł
szt.
Blue Azure Premium Candle
Blue Azure Premium Candle
39,00 zł 27,30 zł
szt.
Bergamot & Ylang Ylang Premium Candle
Bergamot & Ylang Ylang Premium Candle
39,00 zł 27,30 zł
szt.
Mountain Forest Premium Candle
Mountain Forest Premium Candle
39,00 zł 27,30 zł
szt.
True Lawender Premium Candle
True Lawender Premium Candle
39,00 zł 27,30 zł
szt.
Rose and friends Premium Candle
Rose and friends Premium Candle
39,00 zł 27,30 zł
szt.
Wersje językowe
Przepis z 1927roku na pyszny piernik!
Przepis z 1927roku na pyszny piernik!

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Pani Aliny Gniewkowskiej z 1927 i o bardziej staropolski i oryginalny na prawdę trudno:)

Przepis został przez nas przetestowany i jest naprawdę prosty i świetny!

A oto sam przepis:

4 całe jaja i szklankę cukru utrzeć do białości, następnie dodaje się 2 łyżeczki herbaciane korzeni i goździków, cynamonu i gałki (pieprzu angielskiego i zwyczajnego po jakieś 15 ziarenek) i za każdym razem dobrze ucierać, sody oczyszczonej łyżeczkę herbacianą, rozpuszczonej w kieliszku wody, znowu, ucierać, wlać 1 i 1/2 szklanki roztopionego i zrumienionego miodu, ucierając bez przestanku wsypać mniej więcej 4 szklanki pszennej mąki. Gdy masa od makotry (donicy) będzie odstawać i będą robić się pęcherzyki - dać odpocząć 1/2 godziny. 

Wylać masę na niewielką blachę, wysmarowaną masłem, lub woskiem(w tym wypadku blachę podgrzać i dopiero woskiem smarować), i wstawić do gorącego pieca. Po wyjęciu, gdy ostygnie na blasze, wyrzucić ostrożnie na coś miękkiego. Kto chce, może po uwierceniu piernika wsypać migdałów lub orzechów. 

Również można do masy wsypać kilka łyżeczek tartej czekolady lub kakao. Po upieczeniu polukrować lukrem czekoladowym. Piec gorący.

A przypominamy iż do pieczenia najlepszy jest MIOD GRYCZANY

https://miodykrupiec.pl/miod_gryczany_duzy

Pisownia oryginalna...SMACZEGO!:) 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium