
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Pani Aliny Gniewkowskiej z 1927 i o bardziej staropolski i oryginalny na prawdę trudno:)
Przepis został przez nas przetestowany i jest naprawdę prosty i świetny!
A oto sam przepis:
4 całe jaja i szklankę cukru utrzeć do białości, następnie dodaje się 2 łyżeczki herbaciane korzeni i goździków, cynamonu i gałki (pieprzu angielskiego i zwyczajnego po jakieś 15 ziarenek) i za każdym razem dobrze ucierać, sody oczyszczonej łyżeczkę herbacianą, rozpuszczonej w kieliszku wody, znowu, ucierać, wlać 1 i 1/2 szklanki roztopionego i zrumienionego miodu, ucierając bez przestanku wsypać mniej więcej 4 szklanki pszennej mąki. Gdy masa od makotry (donicy) będzie odstawać i będą robić się pęcherzyki - dać odpocząć 1/2 godziny.
Wylać masę na niewielką blachę, wysmarowaną masłem, lub woskiem(w tym wypadku blachę podgrzać i dopiero woskiem smarować), i wstawić do gorącego pieca. Po wyjęciu, gdy ostygnie na blasze, wyrzucić ostrożnie na coś miękkiego. Kto chce, może po uwierceniu piernika wsypać migdałów lub orzechów.
Również można do masy wsypać kilka łyżeczek tartej czekolady lub kakao. Po upieczeniu polukrować lukrem czekoladowym. Piec gorący.
A przypominamy iż do pieczenia najlepszy jest MIOD GRYCZANY
https://miodykrupiec.pl/miod_gryczany_duzy
Pisownia oryginalna...SMACZEGO!:)