Wysyłka 24h! Darmowa dostawa już od 150zł

502021460

shop@miodykrupiec.pl

 

Miód rzepakowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 22,00 zł 22.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Kremowe, delikatne i pachnące miody rzepakowe 

Miód rzepakowy – delikatny zapach, cudowny smak, kremowy, jasny kolor i wyjątkowe właściwości zdrowotne. To jeden z najpopularniejszych miodów w naszym kraju, a to za sprawą licznie obecnych w Polsce pól rzepaku. Właśnie z nektaru tych złocistych kwiatów powstają wyjątkowe miody rzepakowe, dostępne do naszej dyspozycji jako jedne z pierwszych po zimowej przerwie w pasiece. Możemy cieszyć się nimi już wiosną, na przełomie kwietnia i maja. Ponieważ z powodu wysokiej zawartości glukozy i niskiej ilości wody niezwykle szybko krystalizują, czasem nawet pod kilku dniach, rzadko udaje się zobaczyć je w stanie płynnym. Stała postać tego gatunku miodu świadczyć będzie o jego naturalności i wysokiej jakości. Miód rzepakowy, który po upływie kilku tygodni wciąż jest patoką, powinien wzbudzić podejrzenia co do swojej prawdziwości.   

 

Miód rzepakowy – codzienna porcja pysznego zdrowia

Miody rzepakowe to produkty bardzo łatwo przyswajalne. W swoim składzie zawierają aż 80 proc. cukrów, dlatego są szczególnie polecane osobom obciążonym dużym wysiłkiem fizycznym i umysłowym, osobom chorującym, po urazach i infekcjach. Składniki czynne miodu świetnie regulują trawienie, jego spożywanie wskazane jest więc przy kłopotach z trawieniem i wątrobą. Miód rzepakowy wykazuje też działanie bakteriobójcze i podnosi odporność, pomaga chronić organizm przed przeziębieniem i grypą oraz znacząco łagodzi przebieg i skraca czas choroby. Jest polecany przy leczeniu chorób serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych oraz w detoksykacji. Bez względu na to, w jakim celu stosujemy ten cudowny złoty nektar, warto spożywać go regularnie. Pożytek przyniesie już kilka łyżek zjedzonych raz w tygodniu, choć zdecydowanie najlepsze rezultaty pojawią się, gdy miodem raczyć będziemy się codziennie. 

 

Cudowne wartości odżywcze miodu rzepakowego 

Miód rzepakowy to prawdziwe „płynne złoto”, jego zalet jest tak dużo, że nie sposób wymienić wszystkie. Cenne właściwości to efekt bogatego składu i obecności łatwo przyswajalnych minerałów. Miody rzepakowe zawierają flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne oraz biopierwiastki. Co prawda nie jest ich tak wiele, jak w słynącym z dużej ilości pierwiastków „królewskim” miodzie spadziowym, jednak są one niezwykle dobrze przyswajalne, niektóre nawet na poziomie ponad 60 proc. W składzie znajdziemy rzadko występujący w przyrodzie bor, witaminy z grupy B, witaminę K i C, żelazo, potas, magnez i wysoką – najwyższą spośród miodów - zawartość aminokwasów. W odróżnieniu od większości miodów, miody rzepakowe wykazują niższą aktywność antybiotyczną. Jednak wykorzystywane zewnętrznie, mają moc gojenia ran, oczyszczania i zapobiegania zakażeniom.

 

Miód rzepakowy jako pyszny składnik potraw i deserów 

Miód rzepakowy jest dość łagodny w smaku i bardzo słodki, z wyraźnie wyczuwalną nutką kwiatów rzepaku. Świetnie nadaje się do słodzenia i wzbogacania wartości większości dań i deserów. Cudownie komponuje się ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem, twarożkiem czy z puszystymi racuszkami na śniadanie. Można słodzić nim koktajle, soki i chłodne napoje, a nawet herbaty i cieplejsze napary. W przypadku tych ostatnich należy pamiętać, by nie przekraczały temperatury 40 °C, co chroni miód przed utratą ważnych enzymów, niektórych witamin i związków aktywnych. Miody rzepakowe zdecydowanie najlepiej kupować bezpośrednio od zaufanych pszczelarzy, wówczas można być spokojnym o ich wysoką jakość biologiczną. W naszym sklepie znajdziesz je w słoiczkach 400- i 1100-gramowych, zawsze w przystępnych, atrakcyjnych cenach.

Jaki jest miód rzepakowy?

Miód rzepakowy jest koloru jasno żółtego wpadającego w biały. Ma konsystencje krupca, czyli formę stałą.

 

Po czym poznać prawdziwy miód?

Każdy prawdziwy miód poznasz po jego głębi smaku i aromatu. W pierwszej fazie smakowania jest słodki, a po chwili uwalnia aromaty stanowiące bazę pyłkową danego gatunku miodu. Prawdziwe miody ulegają krystalizacji, to naturalny proces, którego tempo uzależnione jest od jego gatunku.

 

Dlaczego my?

Wywodzimy się z rodzinnej wielopokoleniowej pasieki małopolskiej. Naszym celem jest dostarczać Państwu zawsze produkty o najwyższej jakości. 

Czasami spotykamy się z opinią iż mamy zbyt ładne etykiety i że pewnie nasz miód to już miód komercyjny... Otóż nic podobnego! Po prostu posiadamy poczucie estetyki, higieny pracy i nasze produkty są kompletne. To trochę tak jak z ubraniem - Kupicie coś u kogoś kto ewidentnie nie dba np. o higienę?:) Wybór na końcu zawsze należy do was - my możemy jedynie podziękować za zaufanie!

 

Patrzcie sami jak nasze pszczoły noszą dla was miód...;) 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium