Czosnek z miodem? Pozytywna bomba dla zdrowia!
Czosnek z miodem? Pozytywna bomba dla zdrowia!

Miód był używany jako naturalne lekarstwo od czasów starożytnych.
Ma zarówno właściwości odżywcze, jak i lecznicze, co czyni go doskonałym naturalnym lekarstwem. Przeciwutleniacze i enzymy, warto również wspomnieć o różnorodności minerałów i witamin zawartych w miodzie - magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, cynku, potasu, witaminy B6, niacyny, tiaminy i lista jest długa. Miód jest przeciwutleniaczem, który jest zarówno przeciwbakteryjny, jak i przeciwdrobnoustrojowy. Może być stosowany w celu zwiększenia energii i układu odpornościowego, zmniejszenia alergii, łagodzenia kaszlu i bólu gardła, zwalczania infekcji i zapobiegania rakowi.

 

Czosnek był używany od czasów starożytnych do leczenia chorób i drobnych dolegliwości, stosowany również w prawie wszystkich przygotowywanych przez nas potrawach. Rzymianie używali go do zaburzeń żołądkowo-jelitowych i chorób stawów, podczas gdy Chińczycy używali go do zaburzeń trawienia i oddechowych. Czosnek zawiera duże ilości manganu, wapnia, fosforu, selenu, witaminy B6 i witaminy C. Może być stosowany do obniżania ciśnienia krwi, poprawy zdrowia sercowo-naczyniowego, obniżania całkowitego cholesterolu, zapobiegania rakowi i metabolizowaniu żelaza. Istotnym składnikiem odpowiedzialnym za magiczne właściwości czosnku jest allicyna, która ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Ten związek zachowuje się w czosnku tylko wtedy, gdy jest surowy.

 

Łącząc miód i czosnek, intensywność smaku czosnku zmniejsza się. W ten sposób czosnek staje się bardziej tolerowany do spożywania w dużych ilościach. Oba składniki mogą skutecznie utrzymać układ odpornościowy w najlepszym stanie.
Pomyśl tylko o wspaniałomyślnym wpływie na nasze ciała, gdy spożywamy mieszankę miodu i czosnku. To tylko pomnoży efekt. Korzyści płynące z połączenia miodu i czosnku są różnorodne. Oto kilka zalet mieszanki miodu i czosnku:

Odżywia skórę - Twoja tępa skóra zmieni się w miękką i odżywioną, gdy zaczniesz włączać czosnek z miodem do swojej codziennej diety. Ta mieszanka odmładza skórę i nadaje jej wieczny blask.
Leczy przeziębienie i alergie - Antybakteryjne właściwości tej mieszanki leczą przeziębienie i alergie w ciągu kilku dni.
Wzmacnia odporność - mieszanka czosnku i miodu pomaga zwiększyć odporność.
Zarządza poziomem cholesterolu
Pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca

 

Jak zrobić mieszankę miodu i czosnku?

 

Składniki:


12-13 ząbków świeżego czosnku - nie używaj czosnku, który jest już obrany. Musisz go obrać sam, nawet jeśli zajmuje to trochę czasu.
Jedna szklanka miodu (około 335 g) - Prawdziwy miód z pasieki przyniesie więcej korzyści zdrowotnych, ponieważ zawiera więcej składników odżywczych niż miód filtrowany ze sklepu. Szukaj czystego, lokalnego miodu wolnego od pestycydów. Typowy komercyjny miód znaleziony w sklepie spożywczym jest wyrafinowany i daleki od pierwotnego stanu. Najpierw jest podgrzewany, następnie przelewany, a na końcu filtrowany w celu usunięcia wszelkich śladów pyłku. Niestety proces ten zabija enzymy i opróżnia miód z wszelkich witamin i minerałów.

Jeśli nie masz składników odżywczych, nie czerpiesz żadnych korzyści z jedzenia miodu.

Mały słoik z dobrze przylegającą pokrywką. - Wyczyść i wysterylizuj słoik i pokrywkę.

Proces:
Weź 12-13 ząbków czosnku. - Obierz czosnek. Możesz zmiażdżyć ząbki czosnku lub nie. W przypadku zmiażdżonych ząbków czosnku (po prostu zmiażdżonych płaską stroną noża, NIEMIELONYCH) miód szybciej zaleje czosnek. Całe ząbki czosnku zachowują stałą konsystencję po kilku tygodniach przebywania w miodzie. W razie potrzeby przytnij końce czosnku.
Włóż ząbki do słoika. - Użyj słoika o odpowiednim rozmiarze dla przetwarzanej ilości miodu i czosnku. Będziesz potrzebował tyle miodu, aby całkowicie przykryć czosnek, pozostawiając trochę miejsca w słoiku. Powoli wlej szklankę miodu do słoika. Upewnij się, że zostawiłeś miejsce na górze słoika. Jeśli używasz miodu który nie jest w stanie płynnym, delikatnie podnieś temperaturę miodu (najlepiej w kąpieli wodnej w temperaturze do 40 stopni,) aby go stopić. Nie przegrzewaj miodu, w przeciwnym razie zniszczysz jego korzyści zdrowotne. W kolejnych dniach możesz zauważyć bulgotanie miodu jako część procesu fermentacji. Jeśli martwisz się bakteriami w naparze, pamiętaj, że miód jest naturalnym środkiem konserwującym i przeciwdrobnoustrojowym. Upewnij się tylko, że używasz czystych i sterylizowanych słoików. Sprawdź i upewnij się, że ząbki są całkowicie zanurzone w miodzie. Przykryj mieszaninę pokrywką i pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Czosnek wchłonie część słodyczy i składników odżywczych z miodu. A miód pochłonie niektóre korzystne właściwości czosnku. Po kilku dniach otwórz pokrywkę i używaj czosnku z miodem codziennie.

Będziesz świadkiem doskonałych rezultatów na swoim ciele!
Przechowywać w lodówce. - Możesz użyć miodu i czosnku po kilku dniach, ale smak łagodzi po tygodniu lub dwóch. Ząbki przetrwają w miodzie przez wiele miesięcy.

Dwa składniki razem, miód i czosnek, stają się potężnym wzmacniaczem dla układu odpornościowego w walce z przeziębieniem, alergiami i grypą. Stosowana regularnie w umiarkowanych ilościach, ta mieszanka jest pomocna we wzmacnianiu odporności i poprawie ogólnego stanu zdrowia.

 

Dla leniuchów gotowy produkt tutaj :)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium